Franchising přináší franchisantovi i franchisorovi mnoho výhod

pondělí
19.09.2011
říká Pavlína Křivánková, která působí jako manažerka exportu pro český koncept s čajem a kávou OXALIS.
 

Jak jste se dostala k Oxalis?
Bylo to před čtyřmi roky přes personální agenturu, která mi nově vznikající pozici manažerky exportu nabídla. Do té doby jsem neměla praktické zkušenosti s franchisingem ani exportem, ale byla to pro mě výzva, a protože nerada prohrávám, této funkce jsem se zhostila.

Proč jste zvolili franchising?
Naše společnost není 100% franchisa, některé pobočky vedeme jako své vlastní. Nicméně z celkového počtu 60 poboček jich je 38 franchisových, tudíž lze říci, že jsme většinová franchisa. Franchising má pro obě dvě strany, tedy jak franchisora tak i franchisanta, nesporné výhody, které se týkají například úspory nákladů. To znamená, že my z pozice franchisora nemusíme uvažovat o investicích do zprovoznění nového obchodu a náš partner zase do know-how a budování své vlastní značky. Také zde hraje svoji roli motivace. Jinak k obchodu přistupuje zaměstnanec a jinak majitel, který je motivován ziskem a který pracuje tzv. na svém. Na druhou stranu ne vždy je vhodné, aby obchod otevřel franchisant. V tomto případě mám na mysli zejména pobočky v obchodních centrech, kde je obvykle nájem hodně vysoký, a tudíž by nebyl pro partnera obchod tolik rentabilní.

Jaké druhy čaje či kávy osobně preferujete?
Osobně dávám přednost čajům typu oolong nebo černým čajům z Darjeelingu. Co se kávy týče, pak chvilka u kvalitního italského espresa s kapkou mléka je pro mě nejen smyslovým požitkem, ale i krátkou oázou klidu během rušného pracovního dne.