V loňském roce výnosy z prodeje sítě Wittchen činily 16 mil. EUR, čistý zisk pak 1 mil. EUR. V letošním roce si společnost stanovila cíl navýšit zisk na 2,2 mil. EUR.
pondělí
14.11.2011
„V byznyse je to stejné jako v lásce, důležitá je vášeň,“ říká Monika Wittchen. „A také zdravé chlapské myšlení,“ dodává její manžel Jedrzej Wittchen - majitelé obchodního řetězce s luxusním koženým zbožím Wittchen.
 

Manželé Wittchenovi chtějí prorazit kromě německého, rakouského a ruského trhu také na českém trhu. Vše o vzniku, vývoji a cílech obchodního řetězce Wittchen si můžete přečíst v rozhovoru týdne na následujícíh řádcích.

Rozhodli jste se polské veřejnosti představit a nabídnout kvalitnější, i když dražší výrobky z kůže. Bylo to těžké rozhodnutí, přijít na trh se zbožím, na které tehdejší veřejnost nebyla zvyklá?

JW: Jedná se o kritický okamžik pro všechny začínající podnikatele. Kvalitní výrobek je jeden z klíčů k úspěchu. A druhým je umět ho nabídnout zákazníkovi. U mě vše začalo po studiích, kdy jsem hodně cestoval po světě. V Polsku umíral socialismus a byl konec 80. let. Pocítil jsem, že se Polsko mění a nabízí možnost začít podnikat. Tehdy jsem za 1 000 dolarů koupil tu nejkvalitnější kůži, co jsem našel a přivezl ji do Polska. Jednou v noci jsem pak začal kreslit model kabátu a rozhodl se, že ho budu prodávat pod vlastní značkou. Jméno naší značky považujeme za originální a zajímavé.

MW: Nebáli jsme se prodávat za vyšší ceny, protože zákazníci si za kvalitu rádi připlatí. Postupem času se nám podařilo vytvořit povědomí o značce, která je synonymem luxusu. Polský trh to akceptoval. Teď je čas zkusit to i jinde.

Takže jste rád, že jste zariskovali?

JW: Vybudovat vlastní značku Wittchen bylo nejlepší rozhodnutí, které jsem kdy udělal. Druhým nejlepším bylo vytvořit vlastní síť prodejen. A doufám, že třetím bude udělat z naší značky globální firmu.

Dokážete to?

JW: Nyní se svět vrací ke klasické módě. A elegantní kůže se pro tento trend skvěle hodí. V Polsku, Rusku, Česku nebo na Ukrajině trh s luxusním zbožím roste rychleji než ve vyspělých ekonomikách. A naše firma má v tomto odvětví 20 let zkušeností. Chceme se teď věnovat rozvoji logistiky a rozvoj maloobchodní sítě mimo Polsko. Zaměřujeme se hlavně na franchising. Spravujeme více než 50 prodejen a jsme připraveni účinně koordinovat i několik stovek obchodů v několika různých zemích.

Kdo dělá v rodině Wittchen klíčová rozhodnutí?

MW: Rozhodnutí děláme společně s manželem. Není to těžké, zvláště proto, že máme v mnohém podobné názory.

JW: …V práci se možná naše názory víc od sebe liší. A musím dodat, že já jsem spíš takový vizionář. S postupujícím věkem mi sice občas schází trpělivost při řízení projektu. Ale to je zase ve svém živlu Monika. Na to má dost energie ona.

Co očekáváte od partnera - master franchisanta?

MW: Role master franchisanta bude spočívat ve vybudování sítě obchodů pod značkou Wittchen v České republice. Partner bude profitovat ze známé značky a moderní prodejní techniky. Získá podporu ve výběru mixu, efektivní prodejní techniky a expozici zboží. Dále se bude moci spolehnout na společné marketingové aktivity a školení.


/1/
zobrazit více