České domácí lázně míří do světa

Manufaktura provozuje 19 vlastních a 7 partnerských provozoven. Působí i na Slovensku nebo v Portugalsku. Chce proniknout i na čínský trh. Podle Petra Plazzera ale získání potřebných licencí trvá měsíce až roky.
pondělí
05.12.2011
O tom, jak těžké je dostat se například na čínský trh vypráví Petr Plazzer, obchodní ředitel společnosti Manufaktura zaměřené na přírodní kosmetiku.
 

Jak těžké je proniknout na čínský trh?
Je to obdobně složité jako v Japonsku, kam se naší firmě podařilo proniknout letošní rok. Pro prodej potřebujete mít na výrobky certifikáty. Získat je trvá 2 roky. Jenže ty pak neplatí pro evropský nebo americký trh. Jde o zdlouhavý proces. Od letošního roku požadujeme, aby držitelé licencí měli i vlastní prodejny a nebyly pouze distributory.

Expandujete dál i na českém a slovenském trhu?
Ano. V září jsme otevřeli dva nové obchody v Klatovech a Českých Budějovicích, v polovině listopadu v Košicích. Snažíme se pronikat do menších měst. Ne všude se nám to ale daří. Například sever Čech, Olomoucko, Zlínsko nebo Jihlavsko. Přitom víme, že naše prodejny by v těchto oblastech byly úspěšné.

Proč si to myslíte?
Těžíme z myšlenky domácích lázní. To znamená, že každý si může připravit lázeňskou atmosféru doma. Nemusí nikam jezdit a tím šetří jak svůj čas, tak v nemalé míře i finance. A právě tato idea nás odlišuje od konkurence. Část konkurence sice prodává také kvalitní produkty, ale bez myšlenky a bez přidané hodnoty. Druhá část se zaměřuje pouze na cenu a o kvalitě a myšlence si zákazník může nechat pouze zdát.

Vaše obchody nejsou typickými franchisami, ale pracujete na bázi partnerských projektů. Proč?
Myslím, že pro našeho partnera je lepší varianta odlehčené franchisy. Partner platí pouze za užívání loga. Obchod je identický s našimi prodejnami, ale partner má možnost k našemu kompletnímu sortimentu mít ještě vlastní nekosmetický doplňkový prodej. Tento koncept zatím funguje velmi dobře. Partnerské projekty nabízíme dva roky a za tu dobu jsme ztrojnásobili objemy prodejů.