V Česku by mělo vyrůst až 250 obchodů pod značkou Žabka
Pátek
05.09.2008
Síť Žabka ze skupiny Penta Investments ohlásila desátou provozovnu v Česku, chce jich 250
 

Řetězec tzv. convenience marketů Žabka, který v dubnu v Praze otevřel svou první provozovnu v Česku, již ohlásil deset fungujících poboček. Většina z nich funguje v Praze, první mimopražská je ve Slaném. Do konce roku se chystá síť otevřít ještě nejméně dvacet prodejen. Do tří let by pak Žabka chtěla mít v Česku až 250 prodejen. Firma to uvedla ve své tiskové zprávě.

Konkurence roste

V segmentu convenience marketů, tedy obchodů, které nabízejí především balené, čerstvé i trvanlivé potraviny a nápoje, alkohol, tisk, drobnou drogerii a spotřební zboží, se přiostřuje konkurence především pro klasické večerky. Klidný spánek ale určitě nemá ani síť marketů PONT, která však zřejmě bez větších obav může budovat své impérium na vlakových (díky výhradní licenci) a autobusových nádražích.

V Praze pořádné „kvákání“

„Naším cílem bylo do konce tohoto roku vybudovat padesát obchodů. Kromě již otevřených prodejen máme v tuto chvíli uzavřených více než čtyřicet dalších smluv na další prostory, které začínáme adaptovat podle našich potřeb. Předpokládám, že většinu nově vybudovaných prodejen otevřeme do konce roku, a v expanzi budeme dál pokračovat. Celkem by jen v Praze mohlo vyrůst až 100 prodejen Žabka,“ říká šéf Žabky Zdeněk Linhart. Síť se orientuje především na budování individuálních prodejen, ale nebrání se ani jednání o převzetí již existujících obchodů či menších sítí.

Z Polska do Čech

Původní polský koncept Žabka koupila loni investiční skupina Penta. Postupně chce tento koncept rozšiřovat také na Slovensko. Žabky jsou menší samoobslužné obchody o rozloze 50–100 m2. Ve světě mají svůj vzor například v řetězci 7Eleven, který se pro letošek stal podle časopisu časopis Entrepreneur nejlepším franchisovým konceptem na světě.