Obchodní síť potravin roste

Jednotě České Budějovice se měl loni zvýšit i zisk. Ten v roce 2010 činil bezmála 22 milionů korun.
Pátek
02.03.2012
Jednota České Budějovice patří mezi největší spotřební družstva v zemi. Majitelem sítě je COOP Družstvo.
 

Jednota České Budějovice v současnosti provozuje 35 prodejen, z toho sedm vlastních supermarketů Terno. Vedle toho svou síť rozšiřuje i pomocí partnerské sítě. Nyní jsou v Česku otevřeny čtyři supermarkety Terno fungující prostřednictvím partnerů. Zbylé obchody znají zákazníci pod názvem Trefa. Poskytovatelem je Svaz českých a moravských spotřebních družstev (SČMD), který COOP Terno spravuje.

Jednota České Budějovice má zájem především o další spotřební družstva. "Naším zájmem je nadále rozšiřovat obchodní síť. Nebráníme se přijetí dalších družstevních provozoven do řetězce COOP Terno, pokud splní stanovené parametry," říká Pavel Primus, obchodní náměstek Jednota České Budějovice. Podmínkou vstupu do sítě COOP Terno je podle Primuse členství v SČMSD. Vedle toho musí zájemci splnit další kritéria, jako je například velikost prodejní plochy nebo parkovacích míst.

Primus si partnerský model pochvaluje. "Koncept založený na principu franchisingu pro nás znamená propracovaný systém spolupráce jednotlivých segmentů provozoven mezi spotřebními družstvy, členy SČMSD," dodává Primus. Budějovická Jednota měla loni úspěšný rok. Meziročně jí totiž stouply tržby na 1,74 miliardy korun. To je o 44 milionů více než v roce 2010.