I prodej rolet je atraktivní byznys

Představitelé společnosti Bematech franchisingu věří (zleva generální ředitel Bernard Mullie a výkonný ředitel Petr Kříž)
pondělí
19.03.2012
O výhodách rozšiřování sítě pomocí franchisingu jsme si povídali s Petrem Křížem, výkonným ředitelem společnosti Bematech.
 

Čím se společnost Bematech zabývá?
Naše společnost je výrobcem dekorativní stínící techniky vysoké kvality. Vyrábíme římské rolety, panelové posuvné stěny, vnitřní a vnější žaluzie, záclony nebo markýzy.

Nyní se tedy snažíte rozšiřovat svou síť pomocí franchisingu?
Ano, hledáme franchisanty, kteří chtějí prodávat zboží pod naší značkou. Není tak důležité vytvořit obrovskou síť, ale do pěti lety bychom rádi provozovali 15 až 20 obchodů.

Měl by být franchisant z oboru nebo stačí, když bude mít obchodního ducha?
Svým způsobem je výhodou, když náš franchisant nebude přímo z oboru. Jiný pohled na naše výrobky nebo i design obchodu celý koncept obohatí. Když přijde někdo zvenčí, může dodat nové prvky, které naše výrobky zatraktivní. Lidé, kteří jsou dlouho v oboru, mohou postupem času ztratit správný cit, protože pro něj je žaluzie pořád jen žaluzie.

Kolik nyní máte prodejen?
V současnosti máme celkem čtyři provozovny v Praze, Brně, Plzni a slovenské Žilině. Jde o showroomy nazvané Creative Point, v nichž své výrobky představujeme. Jsou to ale stále v podstatě pilotní projekty.

V jakých lokalitách by se mohly prodejny uplatnit?
Spíše ve větších krajských městech. Tím myslíme Prahu, Brno, Ostravu, Zlín nebo Hradec Králové. Z nedávného veletrhu Franchise Meeting Point jsme si odnesli několik zajímavých kontaktů, takže zájem o náš koncept je.

Jaká je konkurence na trhu?
Konkurence je vysoká. Ale myslím, že podobná firma s tak širokým portfóliem zboží jako naše neexistuje. A když teď navíc zkoušíme posílit naši pozici za pomoci franchisingu, tak doufáme, že nás to posune zase o krok dále.

Myslíte, že váš koncept může na franchisongovém trhu uspět?
Věříme, že nás koncept je zajímavý a může uspět. Naše firma může být pro franchisingové podnikání rozhodně zajímavá. V našem oboru není tak obvyklé tímto způsobem expandovat, jako je to normální například u kaváren. Vidíme v tom velký potenciál.