Středa
24.09.2008
Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera údajně převzala kontrolu nad ruským řetězcem prodejen s elektronikou Eldorado.
 

Nejbohatší Čech Petr Kellner zřejmě míří do dalšího segmentu. Po oblasti pojišťovnictví, finančnictví a bankovnictví se v Rusku a na Ukrajině vrhá i do maloobchodního prodeje. Podle ruských médií převzala kontrolu nad řetězcem Eldorado, který v Rusku a na Ukrajině provozuje na 1100 obchodů s elektronikou, zhruba polovina z nich je zaměřená na prodej mobilních telefonů a s tím spojený servis.

Výhodný nákup?

Podle údajů ruského tisku získala PPF Group podíl v Eldoradu za 400 až 800 milionů dolarů (7 – 14 miliard Kč). To považují odborníci za relativně nízkou cenu, protože hodnota byznysu řetězce je kolem 4-5 miliard dolarů. Eldorado je na východních trzích klíčovým partnerem Kellnerova Home Creditu, který, stejně jako v Česku, poskytuje spotřební úvěry. Celkový dluh Eldorada se pohybuje kolem miliardy dolarů. „Tuto zimu přitom PPF Group poskytla Eldoradu úvěr ve výši 250 milionů euro,“ doplňuje Lilya Sidelnyk, šéfka poradenské firmy PROFIT system na Ukrajině.