Prodeji zmrzliny se nejlépe daří od dubna do září, i když některé obchody se zmrzlinou mohou vydělávat po celý rok.
Čtvrtek
12.04.2012
Prodejce americké zmrzliny Lody Bonano hledá v Česku franchisanty. V kontaktu je s několika zájemci.
 

Síti provozoven s americkými zmrzlinami (tzv. twisted ice cream) Lody Bonano se zatím v Evropě nejvíce daří v Polsku, kde provozuje na dvě desítky franchisových poboček. Letos zde chce otevřít dalších dvanáct. Jednu franchisovou provozovnu má společnost také na Slovensku. "Komunikujeme s potenciálními franchisanty v České republice, Německu a Velké Británii. V letošním roce se plánujeme objevit na několika veletrzích, abychom náš koncept co nejvíce zviditelnili," říká za Lody Bonano Radoslaw Charubin.

Zmrzlina se obecně nejlépe prodává v jarních a letních měsících. Během zimy jdou na odbyt jiné cukrářské zboží jako trubičky se šlehačkou či nejrůznější druhy vaflí. Pokud chce potenciální franchisant vydělávat po celý rok, měl by svou pobočku Lody Bonano umístit v některém z mnoha tuzemských obchodních center. S hledáním vhodného místa je ale nutné začít co nejdříve a detailně prozkoumat nabídku i možnosti pronájmu vhodných prostor.

Zájemce o provozování zmrzlinového obchodu by si měl připravit zhruba 25 tisíc EUR, což je více než 600 tisíc korun. Návratnost této investice je odhadována na dva až pět měsíců od spuštění provozu. Pro franchisanty bez zkušeností v oboru gastronomie se nabízí možnost otevřít provozovnu Lody Bonano ve vlastních nebo pronajatých prostorách od 10 do 25 m2. Franchisanti, kteří vlastní pizzerii, restaurace, bary nebo zmrzlinové stánky, mohou zmrzlinu prodávat ve stávajícím místě podnikání. Podmínkou je minimální prodejní plocha 3 m2.