Iceland chce zmrazit Česko

Nejvíce se mražených produktů prodá v zimě, kdy je v obchodech nedostatek čerstvých potravin. Navíc jsou drahé.
Čtvrtek
14.06.2012
Britská společnost Iceland specializující se na mražené potraviny otevřela první obchod v Plzni. Další přibudou v Praze.
 

Česká republika je první vlaštovkou velké expanze do střední Evropy. Obchody chce Iceland otevírat také v Maďarsku, Polsku nebo na Slovensku. Firma sice rozšiřuje svou síť pomocí franchisingu, ten ale v Česku nevyužije. "Franchising se osvědčil například ve Španělsku. My jsme se ale rozhodli jít cestou budování vlastních poboček. V Česku chceme 200 prodejen, na Slovensku by mělo stát 100 obchodů," říká Jan Jakubec, výkonný ředitel Iceland ČR.

Po prosincovém otevření první české provozovny v Plzni se firma soustředí na Prahu, kde chce mít do konce tohoto roku pět prodejen. Důvodem, proč expanze začíná právě v těchto městech, je především dopravní dostupnost. "Sklady a kanceláře máme vybudované v Plzni. Vedle Prahy se proto rozhlížíme po městech jako Kladno, Mladá Boleslav nebo Liberec. Morava bude následovat později," dodává Jakubec.

Ve Velké Británii patří Iceland k velkým hráčům. S podílem 1,9 % patří do první desítky největších obchodních řetězců. Jeho pozice nejspíše bude sílit. Firma totiž prošla vlastnickou změnou. Islandská banka Landsbanki, která ve firmě držela 67procentní podíl, totiž prodala všechny své akcie společnosti Oswestry Acquico, která patří ke světovým lídrům v distribuci mražených potravin. Cena transakce se odhaduje na jednu miliardu liber.