Podle Martina Donátka cílí nakladatelství Modrý slon především na nejmenší čtenáře. Zejména pro ně vydává personální knihy, které jsou psané ich formou. To znamená, že jsou malí čtenáři hlavními aktéry děje.
pondělí
04.06.2012
Vydat novou Kamasútru v našem nakladatelství zatím nechystáme, říká v Rozhovoru týdne Martin Donátek, jednatel franchisové sítě Modrý slon.
 

Kolik máte nyní vlastních a kolik franchisových provozoven?
Kmenovou, tedy vlastní, provozovnu máme jednu a to v Opavě. Co se týká našich franchisových partnerů, tak těch je třicet jedna po celé České republice.

Jak jste na tom s rozšiřováním sítě mimo Českou republiku?
Působíme v Polsku a na Slovensku, kde máme celkem čtyřicet pět provozoven. Nově se potom do konce měsíce června rozšíříme o Ukrajinu.

Vaše knížky jsou především pro děti. Jaký je o vaše produkty mezi nimi zájem? Roste nebo stagnuje?
Od samých počátků působení našeho nakladatelství je o knihy veliký zájem. Děti tyto knihy díky personifikaci velice rády čtou a i rodiče si uvědomují, že personální kniha je velmi účinný a přitom nenásilný prostředek, jak začínajícího čtenáře ke čtení přimět. Ze stagnace z posledních dvou let se dostáváme do mírného růstu.

Při hledání dalších provozoven upřednostňujete nějaké konkrétní lokality nebo města?
Personální kniha vyžaduje osobní přístup prodávajícího k zákazníkovi. Pokud prodávající chápe dobře podstatu personálních knih, je v prodeji vždy úspěšný. Neupřednostňujeme tedy ani velká města před malými nebo ekonomicky silnější kraje před těmi slabšími. Na prodej nemají tyto aspekty vliv.

Trh jste zaujali Kamasútrou. Jak se jí prodejně daří?
Kámasútra vždy zaujala v řebříčku prodejnosti jednotlivých titulů čelní místo. Je to dáno tím, že i knihy pro děti vybírají především dospělí a tak je samozřejmé, že má tento titul mnohem více zákazníků.

Chystáte nějakou další podobnou novinku pro dospělé?
Pro dospělé žádný další personální titul prozatím nechystáme. Pro děti je ale připravena trilogie o „KULOVÉM BLESKU“. Ta díky našim rozsáhlým testům a studiím, které v loňském roce proběhly na mnoha základních školách v celé České republice, plně odpovídá potřebám začínajících čtenářů. Jde především o obsáhlost textu i náročnost zápletky.