Electro World plánoval v Česku expanzi pomocí franchisy. Jak to bude dál?
Úterý
07.10.2008
Největší řetězec s elektronikou v Česku možná brzo skončí v nových rukou. Důvod: Neuspokojivé hospodaření.
 

Ještě nedávno zástupci největší sítě s elektronikou v Česku oznamovali plánovanou expanzi. Pro svůj rozvoj dokonce chtěli využít franchising. Dnes média spekulují o tom, že se majitel sítě Electro World, britská DSG International, chystá svých 33 prodejen s levnou elektronikou v Česku, Maďarsku a v Polsku prodat. V Česku má Electro World 17 prodejen s obratem přes tři miliardy korun.

Důvod? Špatné hospodaření

Jako první s informací o chystaném prodeji přišel maďarský deník Világgazdaság. Podle něj totiž řetězec ve třech středoevropských zemích hospodařil ve finančním roce 2007/2008 se ztrátou 6,8 miliardy liber (asi 215 milionů korun). To je sice méně než v předchozím roce, ale podle deníku nic nasvědčuje změně k lepšímu. Problém Electro Worldu je údajně v tom, že ve svých skladech má zastaralé zboží a nemůže tak konkurovat nízkým cenám ostatních řetězců.

Firma: Jde o spekulace

Podle zástupců firmy jde ale ve věci prodeje pouze o spekulace. "Jako součást rozsáhlého “Obnovovacího a transformační programu” zveřejněného 15. května firma potvrdila, že přezkoumává ze strategického hlediska řadu svých podnikání. To bude nějakou dobu trvat a tyto přezkumy pokračují," uvedla pro MF DNES šéfka komunikace.