Helena Hůrková Mrňávková spolu s maminkou, spolumajitelkou společnosti Little Things for little people - Věcičky pro malé lidičky.
pondělí
24.09.2012
O výhodách kvalitního dětského oblečení jsme si povídali s Helenou Hůrkovou Mrňávkovou, jednatelkou společnosti Věcičky pro malé lidičky.
 

Letos máte v plánu otevřít jednu franchisovou provozovnu. V jaké jste nyní fázi?
Jednáme s několika zájemci, zejména z řad našich současných odběratelů, o podmínkách. Věříme, že prodejnu ještě letos v předvánočním období nebo nejpozději se začátkem sezony jaro 2013, první franchisant otevře. Nicméně raději počkáme na toho správného člověka, než abychom prodejnu otevřeli za každou cenu.

Uvažujete o expanzi do zahraničí?
V horizontu tří až pěti let předpokládáme první prodejny také na Slovensku, kam momentálně zasahujeme prostřednictvím našeho e-shopu. O dalších státech zatím neuvažujeme, respektive aktivně se o expanzi jinam nesnažíme, nicméně to samozřejmě možnost navázání spolupráce se zahraničními zájemci nevylučuje.

Jak si představujete ideálního franchisanta?
Naše představa ideálního franchisanta je taková - pravděpodobně žena krátce po období rodičovské dovolené, která dříve pracovala na vedoucí nebo manažerské funkci, avšak i v souvislosti s mateřstvím pro ni dříve vykonávaná práce není úplně uspokojující a hledá práci, kde by mohla uplatnit své pracovní zkušenosti. Provozovat naši prodejnu potom pro takovou ženu znamená jednak příjemný obor a práci s krásnými věcmi, a zároveň je to možnost, jak se sama realizovat ve vlastním podnikání, ale přitom s podporou a zázemím značky.

Jakým způsobem franchisanty vyhledáváte?
Předpokládáme, že zpočátku se zájemci o franchisu najdou zejména v řadách našich zákazníků, proto informace o franchisovém konceptu zveřejňujeme na našich internetových stránkách, využíváme však i inzerci v časopisech zaměřených na podnikání.

Zakládáte si na kvalitě oblečení na hranici zakázkové výroby. Mnozí mladí rodiče ale mají hluboko do kapsy. Nebojíte se, že Vám tento model potenciální zákazníky spíše odradí. Mnoho lidí totiž na dětském oblečení spíše šetří.
Vzhledem k tomu, že jsme na trhu již dvanáct let s neustálým, byť ne raketovým, růstem, soudím, že uspět lze. Podstatné je uvědomit si, že ceny našich oblečků jsou možná na první pohled o něco vyšší, nicméně v poměru ke kvalitě je zboží velmi cenově dostupné. A je stále více zákazníků, kteří toto vědí, a jsou rádi, že mohou nakupovat zboží české výroby a spolehnout se na jeho kvalitu.

Jakým způsobem se snažíte zvyšovat povědomí o Vaší značce? Jak důležitá je podle Vás reklama, marketing?
Ze zkušeností, které jsme za dobu působení na trhu nasbírali, pro nás vyplynulo, že nejlepší reklama je kvalitní výrobek a tím spokojený zákazník, ostatní už přijde samo. Běžné reklamní nástroje, jako je inzerce na internetu nebo v novinách, pro náš obrat nikdy neměly výrazný význam, proto jich využíváme jen zřídkakdy a když, tak naprosto cíleně – vzorky v boxech předávaných maminkám v porodnici, nebo reklama na webu zacíleném na miminka a batolata, tak aby byla reklama co nejvíce efektivní. Z ostatních marketingových aktivit samozřejmě využíváme prezentaci na veletrzích a nejrůznějších akcích pro děti, lokální marketing nebo vzájemnou podporu s jinými firmami.