Příští rok až čtyři nové prodejny

První franchisová prodejna Sklizeno byla otevřena letos na konci května v pražských Nuslích. Podle Kukly si vede dobře.
pondělí
17.09.2012
Kvalitu a původ potravin si kontrolujeme sami, říká v Rozhovoru týdne David Kukla, majitel franchisového konceptu Sklizeno.
 

V květnu jste otevřeli první franchisovou prodejnu. Kolik jich máte nyní?
Aktuálně jsme těsně před otevřením druhé franchisové prodejny. Ta bude stát v Brně. Zároveň s budoucími franchisanty intenzivně hledáme prostory pro dva další obchody. Jeden z nich by měl být v Praze, druhý v regionu Čech. Skutečnost, že naše prodejny jsou poměrně velké, průměrná prodejní plocha je aktuálně zhruba sto třicet metrů čtverečních, trvá hledání vhodných prostor vždy vcelku dlouho.

Jaké máte plány pro příští rok?
Příští rok bychom rádi přidali několik dalších prodejen, ale nechceme věci uspěchat. Snažíme se dobře vybrat partnery a věnovat jim potřebnou péči při rozjezdu podnikání. Ideální by byly tři až čtyři nové prodejny v roce 2013. Zároveň chceme vylepšit centrální distribuci.

Do jakých lokalit se Váš koncept hodí?
Míříme na krajská města a Prahu. Neuvažujeme zatím o menších městech, i když úspěch na malém městě závisí především na šikovnosti franchisanta. Co se lokality týče, naše prodejny díky své velikosti nabízí širší sortiment než ostatní farmářské prodejny, proto je pro nás podstatná možnost parkování a vysoká koncentrace nakupujících. Je nám dobře v blízkosti konvenčních supermarketů.

Občas se v médiích dočteme, že některé čerstvé a kvalitní potraviny od farmářů nejsou zase tak čerstvé a kvalitní. Jak s tímto problémem bojujete?
Tento problém u nás neřešíme. Mám za to, že se týká hlavně farmářských tržnic, které se potýkají s poklesem důvěry zákazníků v nabízené zboží. Je to důsledek snahy provozovatelů tržišť zaplnit stánky překupníky, aniž by si ověřili původ a kvalitu nabízeného zboží. Často tak na tržnicích narazíte na zboží, které není tím, zač je vydáváno. My si kvalitu a původ našeho zboží kontrolujeme sami a naši zákazníci nám důvěřují.