24.09.2012

Čekání se vyplatilo

Že lze skloubit provoz juice baru s péčí o dítě dokazuje podnikatelský příběh Veroniky Kůstkové, franchisantky UGO juice bar.

Když se Veronika Kůstková spolu s manželem rozhodla rozjet nějaký zajímavý podnikatelský koncept, netušila, jak dlouho trvá najít ten pravý. Není náhodou, že nakonec jí k definitivnímu rozhodnutí pomohl portál Franchising.cz. Díky článku uveřejněnému na portále totiž zjistila, že je k prodeji fungující pobočka společnosti UGO juice bar v pražském obchodním centru Palladium.

ugo_kustkova

Veronika Kůstková chce provozovat nejlepší franchisovou pobočku v rámci sítě UGO juice bar.

Je důležité věřit konceptu

Zkušenosti v gastronomii sice neměla, přesto neváhala a na nabídku kývla. "Po usilovném dvouletém hledání jsme si záhy potřásli rukou a šli do toho. O vzájemné rychlé dohodě rozhodl především fakt, že se jedná o český franchisový koncept a že náš juice bar je umístěný ve velmi dobré lokalitě," vysvětluje Kůstková. Sama deset let strávila v oboru rychloobrátkového zboží, účastnila se obchodních jednání, díky čemuž získala i manažerské zkušenosti. I proto pro ni bylo snažší se s majiteli UGO juice baru na převzetí provozovny po několika jednáních dohodnout. Sama preferuje zdravý životní styl, který je vlastní i společnosti UGO juice bar. Velmi rychle přijala značku UGO „za vlastní“ a během několika týdnů si například obrandovala vlastní auto.

Franchising je dobrá volba

Pobočku v Palladiu přebírala letos v únoru. Vše samozřejmě konzultovala s manželem. Vést vlastní provozovnu byla a je pro Kůstkovou nová životní zkušenost. Jak sama přiznává, začátky byly těžké, a o to víc ji těší, že kroky, které za uplynulé období udělala, přinášejí ovoce. "Franchising je menší risk než klasické podnikání. Nevadí nám ani jasně nastavená pravidla, která navíc nejsou tak striktní jako jinde" dodává Kůstková. Podle ní je důležité, že franchisor je otevřený k diskuzi, takže je možné prosadit i vlastní nápady na vedení a provozování pobočky. Mladá franchisantka se netají svými dalšími plány: "Chtěla bych, aby naše pobočka byla v rámci celé sítě nejlepší," říká s úsměvem.

I s dítětem lze dělat byznys

V době, kdy manželé Kůstkovi stánek UGO juice bar přebírali, měli doma několikatýdenní holčičku. Ani narození dítěte ale neznamenalo, že by Veronika Kůstková polevila v pracovním nasazení. "Dítě s námi absolvovalo řadu schůzek či obíhání úřadů. Takže platí, že pokud je vše správně naplánované, lze skloubit mateřské povinnosti s těmi pracovními bez větších problémů," tvrdí Kůstková. Zároveň ale dodává, že bez pomoci babiček by asi tak náročnou práci dělat nemohla. Je to každodenní práce včetně víkendů, vždy však záleží na dané situaci a stavu na provozovně - když vše běží jak má, minimálně tři dny z týdne tráví přímo na pobočce, kde i sama obsluhuje Administrativu a komunikaci s centrálou a dodavateli řeší z kanceláře z domova.

Být pánem svého času

Budoucnosti se Veronika Kůstková nebojí. Zákazník je pro ni vždy na prvním místě. Mnozí z nich se pravidelně vrací a objednávají si svůj oblíbený drink. Sama Kůstková by v současnosti na svém rozhodnutí jít do franchisy společnosti UGO juice bar nic neměnila. A sama potenciálním franchisantům radí: "Důležité je umět si zorganizovat čas. Člověk ani nemusí mít přímé zkušenosti z oboru. Vše se lze naučit. Hlavní je umět jednat se zákazníkem, dodavatelem a v neposlední řadě i s personálem. Toto pro mě bylo jednoduší vzhledem ke zkušenostem z předchozích zaměstnání." Pokud tyto body člověk dokáže splnit, stane se podle ní pánem svého času. Jak ale vzápětí sama Kůstková dodává, ne vždy toto pravidlo platí. Čas na přátele, dobré jídlo či vycházku se psem si vždy udělá, naučit se znovu skoro zapomenutou francouzštinu již tak jednoduché není...

Sdílej článek

Komentáře na fórum

0

chcete víc?

newsletter Franchising.cz

If you see this, leave this form field blank