Správný čas na byznys

Úspěch podnikání v nemalé míře závisí i na době, ve které začnete podnikat. Přečtěte si v jediném tištěném magazínu o franchisingu v České republice, jak správně odhadnout ten pravý čas. Každá oblasti má totiž svoje specifika. V zářijovém čísle dále najdete mimo jiné rozhovor s Lindou Vavříkovou, zakladatelkou firmy na zážitky Allegria, návod na otevření obchodu s optikou nebo více jak 100 tipů na rozjetí vlastního byznysu.
 

Ve třetím čísle magazínu Vlastní firma FRANCHISING (03/2012) najdete:

O čem se mluví

Správný čas na byznys
Obchodní úspěch ve velké míře závisí na okamžiku, kdy zahájíme obchodní činnost. Než se definitivně rozhodneme začít podnikat, musíme se ujistit, zda jsme si vybrali ten správný čas.

Fakta a trendy

Změna v čele McDonald`s
Z dosavadního generálního ředitele McDonald`s se stal franchisant. Na jeho místo nastoupila nová, neokoukaná tvář.

Vzhůru do okresních měst
Jazyková škola Jipka nabízí franchisantům několik možností, jak podnikat.

Do jižních a severních Čecha
Česká společnost Fitness food menu provozuje franchisová prodejní místa v Praze, Plzni, Mostě nebo Teplicích. A to je teprve začátek.

Od akupunktury po psychorelaxaci
Estetické a regenerační centrum Amaryllis cílí na franchising. Pobočky chce mít v každém městě nad 35 tisíc obyvatel.

UniCredit Bank má důvod k oslavě
Banka, která zatím jako jediná v České republice využívá partnerského podnikání, slaví. Za půl roku vydělala 1,6 miliardy korun.

Na festival s Potrefenou husou
Známá franchisová síť restaurací si vyzkoušela novou službu. Na festivalu Rock for People nabízela zákazníkům vlastní menu.

Na jazyky po italsku
Na českém trhu je uplatňováno mnoho metod, jakými jsou učeny cizí jazyky. Jednou z nich je metoda využívající dvou postaviček malých dinokroků se jmény Hocus a Lotus.

Experti na bydlení
Kanadská franchisová síť A Buyer´s Choice Home Inspections vstoupila na český trh. Lidem radí při koupi vhodného bytu.

Hudy sport vyráží za hranice
Největší síť s outdoorovým oblečením v ČR expanduje do zahraničí. V Polsku již fungují dvě prodejny.

Franchisový veletrh v Polsku
Od 18. do 20. října 2012 se v polské Varšavě uskuteční 10. ročník veletrhu Franchise EXPO 2012. Jedná se o největší franchisovou akci v regionu střední a východní Evropy.

Vyhovět nárokům moderní ženy
Dámské fitness centrum Hany bany hledá franchisanty především v Plzeňském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

Vlastní byznys

Linda Vavříková: Podnikání mám v krvi
Každé podnikání, úspěch každé firmy závisí zejména na lidech. Proto je třeba dát velký pozor na pečlivý výběr těch správných spolupracovníků, říká Linda Vavříková, zakladatelka firmy Allegria.

Supertéma

Franchisy nejen pro děti
V loňském roce se v České republice narodilo podle statistik Českého statistického úřadu 108 tisíc dětí. To je nejméně za poslední čtyři roky, například ještě v roce 2008 přišlo na svět 120 tisíc malých Čechů. I přesto, že dětí v naší zemi ubývá, firmám, které nabízí produkty a služby pro děti se více či méně daří. A to i těm franchisovým.

O dětskou módu je zájem
Stále více firem si uvědomuje, že rodiče chtějí čím dál častěji pro svoje děti pořizovat kvalitní oblečení. Vždyť kdo jiný si kvalitu zaslouží. Lze tedy usuzovat, že se franchisovým konceptům působícím v oblastech dětské módy bude i nadále dařit.

Hravý byznys
Každé dítě se rádo baví. A každý rodič je rád, když se jejich dítko při zábavě i vzdělává. Není tedy divu, že i mezi franchisovými systémy najdeme takové, které se věnují nejen tomu, jak děti bavit, ale především, jak je učit. Učit hrou.

Moje firma

Obchod z Orientu
Ročně se v tuzemsku spotřebuje kávy za zhruba 5,5 miliardy korun. O něco méně pak Češi vypijí čaje, jehož roční spotřeba činí v přepočtu na utracenou částku 1,3 miliardy korun. Tento trend má však mírně rostoucí tendenci.

Češi na mazlíčcích nešetří
Každý, kdo si pořídí domácí zvíře, musí počítat s tím, že ho čekají další výdaje spojené s péčí o něj. Vedle potravy, kterou musí každý majitel svému zvířecímu miláčkovi zajistit, je tu i veterinární péče. A ta není ve většině případů nikterak levná.

Zaostřeno na byznys
Ať chceme nebo nechceme, každý z nás bude dříve či později potřebovat brýle. A tak většinou rovnou od očního lékaře zamíříme do oční optiky. I navzdory moderním lékařským metodám vedoucím k odstranění očních vad totiž lidé stále upřednostňují nošení brýlí, které chápou i jako módní doplněk.

Business Style

Koučink, průvodce změnami
Syndrom vyhoření a s tím související únava a pasivita nebo ztráta pracovního místa může být příčinou touhy něco v životě změnit. Pokud se člověk k tomuto kroku odhodlá, může zjistit, že to není jen tak jednoduché. V takovém okamžiku mu pomocnou ruku může podat kouč.

Známá značka

Google má velké oči
Byly doby, kdy jsme v momentě, že jsme něco nevěděli, sáhli po knize - encyklopedii. A pak přišel Google. Jaká je historie celosvětově nejoblíbenějšího internetového vyhledávače? Jak se mu daří v České republice?

Franchisa od A do Z

Franchising nebo partnerství?
Franchising, partnerství, agentura – to jsou pouze některé z pojmů, se kterými se můžete setkat při úvahách o budoucí podobě vaší firemní sítě. Poradíme vám, jak se zorientovat v bludišti franchisového názvosloví.

Dobré rady

Insolvenční řízení = konec podnikání?
V poslední době sdělovací prostředky často skloňují pojmy jako „osobní bankrot“ či „úpadek“. Jedním z důvodů je skutečnost, že počet právnických i fyzických osob, které se ocitly v úpadku, lidově řečeno v insolvenci, ve světě i v České republice roste. Nelze vyloučit, že se v insolvenci ocitne i váš dlouholetý obchodní partner.

Příběh manažera

Burgery, sushi, zábava
Před 15 lety byla v České republice otevřena první restaurace amerického franchisového konceptu T.G.I. Friday's. U jeho začátků na tuzemském trhu stál Petr Vlastník, který je dnes provozním ředitelem firmy Rosinter CZ. Ta se u nás stará o rozvoj značek z portfolia ruské společnosti Rosinter Group.

Gibraltar mi otevřel oči
Na začátku příběhu Slávky Harazimové byl sen – odjet po maturitě do světa a udělat závratnou kariéru. Úspěšná majitelka společnosti Drink SOS, odvážející domů zákazníky, kteří poněkud přebrali na večírku, a to i s jejich auty, podniká 17 let. Za tu dobu musela překonat mnoho překážek. Nikdy by ale neměnila.

Můj franchising

Byznys po anglicku
Franchisový koncept Business for Breakfast je založený na zakládání podnikatelských klubů. Jedním z jeho franchisantů je i Libor Zinkaizl, který i přes počáteční nedůvěru zapojil do podnikání také svou ženu. A udělal správně.

Využívat šance se vyplatí
Být franchisantem sítě obchodů PONT znamená pro Petru Vichtovou mít práce více než dost. Jak však sama říká, neměnila by. Díky franchisingu se hodně věcí naučila a stala se z ní zkušená podnikatelka.

Využijte akční nabídky předplatného - Získejte osm čísel za cenu šesti.

Magazín Vlastní firma FRANCHISING lze od 1. dubna objednat online ve vydavatelství na portálu Franchisinginfo.cz. K dostání jsou jak jednotlivé výtisky, tak i předplatné. Časopis bude také k dostání v síti maloobchodních prodejen Relay, Inmedio, M-Trafik a Peal. Vydavatelem magazínu je společnost PROFIT system®, která vydává časopisy o franchisingu i v Polsku a na Ukrajině.