Bankovní franchising na vzestupu

UniCredit Bank je zatím jediná tradiční banka na českém trhu, která provozuje franchisové pobočky. V současnosti je otevřeno již třicet franchisových obchodních míst.
Úterý
09.10.2012
Na Slovensku se již v listopadu otevře první bankovní franchisová pobočka. Patřit bude rakouské skupině Raiffeisen Bank.
 

Rakouská Raiffeisen Bank International expanduje na slovenský trh. V současnosti zde již působí prostřednictvím Tatra banky a internetové Zuno bank. Nyní začíná budovat síť i pod vlastním jménem, a to pomocí franchisingu. První franchisová pobočka bude na začátku listopadu otevřena ve Skalici. Ještě do konce roku by mělo fungovat celkem deset provozoven.

Franchisanti budou po úspěšném výběrovém řízení provozovat pobočky pomocí licence, kterou si koupí od Raiffeisen Bank. Banka bude zatím nabízet tři produkty - účty, úvěry a termínované vklady. "Na Slovensku zatím žádná bankovní franchisa není. Předpokládal jsem, že první bude UniCredit Bank již díky tomu, že má franchisový model vyzkoušený v České republice. Proto je trochu překvapením, že na Slovensku bude první Raiffeisen Bank a navíc pod vlastní značkou," říká Josef Šétaffy, člen představenstva Slovenské franchisingové asociace.

V České republice podobný krok Raiffeisen Bank nezvažuje. Zaměření slovenské pobočky je totiž jiné než na tuzemském trhu. "Tamní Tatra banka patří mezi největší retailové banky a zaměřuje se na masové klienty, v takovém případě dává franchising smysl. Oproti tomu v České republice se banka zaměřuje především na klienty s vyššími příjmy, pro které je důležitý dlouhodobý vztah s klientem a kvalitní poradenství. Slovenský model by tak zde neměl v tuto chvíli pro nás přidanou hodnotu," vysvětluje Tomáš Kofroň, mluvčí české Raiffeisenbank. V Česku tak nadále platí, že jedinou klasickou bankou, která svou síť rozšiřuje pomocí franchisingu, je UniCredit Bank. K té se ale aktuálně připojila pojišťovna Allianz, která právě dnes otevřela první franchisovou pobočku.