Ikea provozuje 309 obchodních domů, z toho 37 ve formě franchisy.
pondělí
14.01.2013
Ikea prozradila plány. V ČR chce otevřít 3 obchody do 7 let.
 

Nábytkářský řetězec Ikea plánuje rozšířit své působení na českém trhu. V Praze chce otevřít třetí obchodní dům v horizontu 4 až 5 let. Další dva nové domy plánuje Ikea v Plzni a na Královéhradecku. O jejich otevření se uvažuje v horizontu 6 až 7 let. Celkově plánuje firma do nových obchodů investovat kolem 4 miliard Kč. Minulý rok Ikea zrekonstruovala své prodejní místa v Praze na Černém mostě a na Zličíně, letos hodlá pokračovat v rekonstrukci v Brně a Ostravě.

V Evropě naopak plánuje Inter Ikea, která vlastní licenci Ikea Group a práva na její duševní vlastnictví, stavět levné hotely zejména v zemích, kde Ikea působí. Podle listu Financial Times firma začíná vybírat lokality v Německu. Hotely neponesou název Ikea a firma je ani nebude řídit. Za tímto účelem si hodlá najmout profesionály z odvětví hotelnictví. Inter Ikea také zvažuje v Evropě budovat studentské koleje.

Ikea Group v současné době provozuje 309 obchodních domů ve 38 zemích, z toho samotná skupina vlastní 272 obchodů ve 25 zemích. Ostatních 37 prodejen funguje ve formě franchisy mimo Ikea Group v 17 zemích. Česká republika mezi ně nepatří. Nejvíce jsou franchisy zastoupeny zejména v asijských zemích a Austrálii. Nejvyšší počet franchise má Ikea v Řecku a Turecku, shodně po 4.