Franchisová síť Fornetti se v Srbsku přejmenuje na Mini Pani. Jedná se o 350 provozoven.
Čtvrtek
14.02.2013
Fornetti ztratilo síť franchisantů v jihovýchodní Evropě. Neklesá na mysli a hledá nového master-franchisanta.
 

Master-franchisant Mini, který se v Srbsku a okolních zemích staral o rozvoj společnosti Fornetti, se rozhodl nepokračovat v další spolupráci. Sám vytvořil novou značku obchodů, pod kterou bude nabízet vlastní výrobky. Podmínky pro franchisanty zůstanou stejné, jen budou působit pod názvem Mini Pani.

Strategický ředitel Fornetti Süth Miklós potvrdil ukončení strategické smlouvy a uvedl: „Změny u srbského partnera jsou pro nás prohrou i výhrou. Na jednu stranu master-franchisant tímto ztratil podporu v rozvoji a marketingu, kterou bude muset realizovat on. Na druhou stranu jsme bohužel ztratili síť v Srbsku, což nám ale dává možnost vybudovat síť novou.“ Dále dodal, že nový srbský master-franchisant může dosáhnout úspěchu během několika let.

Změna názvu se bude týkat 350 prodejen v Srbsku a také dalších zemí, kde mělo Mini master-franchisu. Týká se to Bosny a Hercegoviny, kde se změní 150 provozoven, a dále Makedonie a Černé Hory. Šance na úspěch vidí společnost Mini v prodeji vlastních produktů, které chtějí nabízet. Ředitel pro prodej a marketing Mini Cornelius Sild doplnil, že od února začala společnost nabízet nové produkty, které vyrábí podle nejmodernějších technologií.

Manažerka franchisového poradenství společnosti PROFIT system Karina Korczyńska k situaci dodává: "Takové situace jsou v oblasti franchisingu vzácné. Je velmi důležité, aby franchisor důkladně připravil podmínky, pod kterými master-franchisant bude prodávat licence. Je také potřeba ustanovit zásady spolupráce tak, aby obě strany měly ze spolupráce prospěch a nechtěly ji ukončit." Nesprávně nastavené podmínky pak mohou mít podle Korczyńské za následek, že master-franchisant převezme veškerou síť, jako v tomto případě.


/1/
zobrazit více