Richard Churý není jen prezidentem Slovenské franchisingové asociace. V roce 2006 stál při zrodu první franchisové realitní sítě RE/MAX na Slovensku, která se pod jeho vedením stala lídrem na trhu.
pondělí
25.03.2013
O situaci na slovenském franchisovém trhu jsme si v Rozhovoru týdne povídali s prezidentem Slovenské franchisingové asociace Richardem Churým.
 

Jak byste zhodnotil franchisový trh na Slovensku?

Franchisový trh na Slovensku vnímám ze dvou úhlů pohledu. V porovnání s vyspělejšími ekonomikami je stále ještě v plenkách. Povědomí o této formě podnikání je u nás relativně nízké a vzhledem ke své velikosti není slovenský trh pro mnohé koncepty prioritou. Na druhé straně tu však vidím potenciál a minimálně poslední dva roky se dynamika rozvoje tohoto způsobu podnikání výrazně zvýšila. Tento trend je možné pozorovat i na dynamice prozvoje samotné Slovenské franchisingové asociace. To vše mne naplňuje optimizmem.

Jaký byl pro Slovenskou asociaci franchisingu loňský rok?

Rok 2012 byl pro Slovenskou franchisingovou asociaci velmi úspěšný. Ať už z hlediska počtu členů, který překročil číslo 30, tak také z pohledu pracovních cílů, které jsme si stanovili. Zvýšili jsme publikační a přednáškovou aktivitu a na podzim jsme ve spolupráci s Agentúrou pro s stredné a malé podnikanie úspěšně zorganizovali „První franchisingovou konferenci“ v Bratislavě.

Kolik členů u Vás působí a máte nějaký plán co do počtu nových členů, které chcete získat?

K dnešnímu dni máme 30 členů, další dva jsou pak ve stádiu posuzování přihlášky. Na Slovensku působí dohromady přibližně 100 domácích a zahraničních franchisových sítí. Netajím se tím, že z dlouhodobého hlediska je toto číslo i naším cílem, kterého chceme v počtu členů dosáhnout.

Jak oslovujete potenciální členy asociace?

Jdeme především cestou osobních kontaktů. A díky zvýšené aktivitě SFA nás čím dál častěji koncepty se zájmem o členství oslovují samy od sebe.

Jak akce na tento rok plánujete?

Budeme pokračovat v tom, co jsme dělali doposud. V dubnu proběhne na valném shromáždění volba nového představenstva SFA, které rozhodne o dalších aktivitách Asociace pro roky 2013 a 2014.

V březnu proběhl v Brně veletrh Franchise Meeting Point. Jak byste jej zhodnotil z hlediska Vaší asociace?

Franchise Meeting Point v Brně splnil naše očekávání. Byla to výborně zorganizovaná akce s množstvím zajímavých odborných přednášek. Zároveň je však vidět, jaký velký neodkrytý potenciál franchising v České republice i na Slovensku nabízí a jaký zatím zůstává nevyužitý.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017