Na český trh s.Oliver vstoupil v roce 2003 na základě licence. Po úspěšných letech přešly v roce 2009 všechny tehdejší pobočky pod správu německé centrály, která je spravuje dodnes.
Pátek
03.05.2013
Oděvní značka s.Oliver už provozuje u nás a na Slovensku 22 vlastních provozoven. Plánuje hledat i franchisanty.
 

Síť s módním oblečením s.Oliver se jako každý retailový řetězec musí potýkat s nižší poptávkou. Loni se soustředila na konsolidaci firmy, ale i přesto se jí podařilo otevřít další obchody. Firma plánuje nadále pokračovat v posilování růstového trendu provozoven a zaměřit se chce i na další expanzi. V současné době provozuje s.Oliver u nás a na Slovensku 22 obchodů ve vlastní režii. S dalším rpzšiřováním sítě počítá i prostřednictvím franchisových partnerů. V březnu také valná hromada zvolila nového jednatele, kterým se stal Thomas Kronefeld.

Zájem o franchisovou licenci na prodej oblečení s.Oliver společnost zaznamenává, ale zájemci v mnoha případech podceňují podmínky, které podnikání pod značkou přináší. Především neočekávají, že musí zaplatit počáteční investici, která začíná od 60 tisíc eur v závislosti na velikosti prodejny. A tato investice ještě nezahrnuje nákup zboží. „Drtivá většina nemá vůbec zkušenosti s tímto byznysem a často vlastně nemají představu, co očekávat,“ komentuje situaci Country manažer pro CZ a SK Vladislav Hypš s tím, že pokud se najdou potenciální zájemci, chybí zde odpovídající lokalita, která by franchisantovi vyhovovala.

Ideální velikost prodejny by se měla pohybovat mezi 120 až 350 m2. V případě multibrandů a velkoprodejců je požadavkem alespoň 50 m2 pro prodej s.Oliver s tím, že pro jedno pohlaví musí být vyhrazeno minimálně 20 m2. Podmínky pro franchisovou licenci jsou v ČR a SR stejné. Je to dáno faktem, že oba trhy jsou si podobné. Podle Vladislava Hypše je jen poslední dobou na Slovensku znát, že lidé nakupují více zlevněné zboží než v ČR, což je dáno vyšší mírou nezaměstnanosti.