Podmínky jsou čím dál tvrdší

Firma Hebios vstoupila na český trh v lednu roku 1999. Zabývá se distribucí zdravotnických prostředků. Její další aktivitou je umísťování automatů na hygienické návleky na obuv, a to nejen v nemocnicích.
pondělí
26.08.2013
Miroslava Kubatá loni uspěla v soutěži Ocenění českých podnikatelek. O tom, jak se jí podniká v oblasti zdravotnictví, jsme si povídali v rozhovoru týdne.
 

Co pro vás bylo tím prvotním impulsem, kdy jste se rozhodla začít podnikat?

Pro mou generaci byla zcela zásadní změna režimu v roce 1989. Všichni jsme byli plni nadšení a očekávání nových možností a příležitostí a mnoho z nás si chtělo zkusit, jaké to je být sám sobě šéfem a uživit se jen svými schopnostmi.

Jak vaše firma začínala?

Po sametové revoluci jsem byla na mateřské dovolené. Oba s manželem máme zdravotnické vzdělání a pracovali jsme dlouhá léta v nemocnici, takže když jsme přemýšleli o oboru podnikání, zdravotnictví se jevilo jako zcela přirozená volba. Své podnikání jsme začali prodejem těhotenských testů, které jsem balila doma a manžel zajišťoval distribuci. Začínali jsme s jedním autem, jedním psacím strojem, s kanceláří, skladem i balírnou doma bez jakýchkoliv finančních prostředků. Pak se nám podařilo navázat kontakt a obchodní spolupráci s firmou Baxter a postupně se naše firma stala jedním z největších distributorů krevních vaků v ČR.

Jak se v České republice podniká v oblasti zdravotnictví?

Podnikání ve zdravotnictví má svá specifika. Naším největším obchodním artiklem jsou v současné době srdeční chlopně a cévní protézy, které spadají do oblasti implantátů. Na tyto výrobky jsou velmi přísná kritéria co do kvality, skladování a transportu a také firma, které tyto výrobky dodává, musí být certifikována systémem jakosti kvality poskytovaných služeb. Většina těchto výrobků je dodávána do nemocnic na základě výběrových řízení či elektronických aukcí, takže velkou roli kromě kvality má i cena. Podmínky jsou čím dál tvrdší, konkurence velká a legislativa nám také velmi nepomáhá. Při naší práci ale máme vždy v prvé řadě na zřeteli pacienta, proto naše služby pro zákazníky musí být stoprocentní.

Co je pro vás jako ženu-podnikatelku v podnikání nejdůležitější?

Stejně jako pro každého podnikatele, uživit sebe a své zaměstnance, zachovat dobré jméno firmy, které Hebios bez pochyb má, udržet se na trhu i přes velkou konkurenci a v dnešním ne příliš čistém obchodním prostředí zůstat za každou cenu slušná a lidská v obchodním i osobním životě. Velmi důležitá je pro mě má rodina, na kterou, díky všem svým aktivitám, nemám tolik času, kolik bych chtěla. Ve firmě kromě mě a mého manžela, pracují dnes už i oba naši synové.

Setkala jste se někdy s tím, že by Vám to, že jste ženou, v podnikání přineslo nějaké komplikace?

Nemám pocit, že být ženou- podnikatelkou by měl být nějaký handicap. Občas se sice setkáte s tím, že někteří muži se k vám jako k obchodnímu partnerovi-ženě, chovají trochu přezíravě, ale je to spíše výjimečné. Myslím, že ženy obecně jsou lepší organizátorky než muži, jsou více intuitivní a empatické, dokáží se lépe vcítit do potřeb a situací ostatních.A také zvládnou více práce, každou ženu čeká po její práci další směna v domácnosti.

V loňském roce jste se stala vítězkou soutěže oceňující české podnikatelky. Co pro vás takovéto ocenění znamená?

V prvé řadě to bylo pro mne velké překvapení. Jako asi všechny ostatní podnikatelky, které se soutěže zúčastnily, si nemyslím, že bych dělala něco zvláštního nebo výjimečného, co by zasluhovalo nějaké ocenění. A samozřejmě mě to velmi potěšilo. Ocenění v soutěži mi přineslo spoustu mediální pozornosti, na kterou jsem nebyla zvyklá, reakce lidí, které byly jak pozitivní, tak i negativní a co je pro mne asi nejdůležitější, mnoho zajímavých setkání. Potkala jsem zajímavé ženy – podnikatelky a byla jsem ohromena jejich obory podnikání a životními příběhy, bez účasti v soutěži bych ani netušila, v čem všem ženy podnikají a jak jsou úspěšné. Měla jsme možnost se potkat s paní Miroslavou Němcovou, předsedkyní poslanecké sněmovny v prostorách Parlamentu České Republiky, která se rozhodla ocenit osobně některé firmy jako "sůl české ekonomiky" a firma Hebios byla mezi oceněnými. Na různých akcích doprovázejících celý projekt Ocenění českých podnikatelek jsem se setkala s osobnostmi jak z obchodní, tak umělecké sféry, kterých si velmi vážím a tato setkání byla pro mě velmi obohacující.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017