Programy jsou provozovány prostřednictvím Hudebních škol Yamaha, které nabízejí minimálně 5 předškolních nebo instrumentálních oborů a prostřednictvím Yamaha Class, které nabízejí maximálně 3 obory z nabídky.
Čtvrtek
12.09.2013
Hudební školy Yamaha u nás patří k největším franchisovým sítím. Příští rok oslaví 20 let.
 

Příští rok oslaví franchisová síť Hudebních škol Yamaha 20. leté výročí působení u nás. Koncept nabízí výuku hraní na hudební nástroje nejen pro děti, ale také dospělé. Za dobu své existence se společnost dostala mezi největší franchisové sítě v České republice a na Slovensku. Aktuálně se vyučují hudební programy prostřednictvím Hudebních škol Yamaha či Yamaha Class na 275 místech v ČR a 56 na Slovensku.

Za dobu své existence se Hudební škole Yamaha dařilo u nás udržovat stabilní růst, až v loňském roce zaznamenala stagnaci zájmu ze strany klientů. „Přisuzujeme to jednak ekonomickému vývoji v ČR a jednak poklesu porodnosti, tedy snížení míry porodnosti na běžný stav než před rokem 2008,“ vysvětluje stagnaci generální poskytovatel franchisového systému Hudebních škol Yamaha Zdeněk Simek. Dodává, že firma se hodlá více zaměřit na kvalitu poskytovaných služeb a na vzdělávání lektorů. Mimo jiné je to i z toho důvodu, že se na trhu objevují plagiátoři, kteří kazí pověst školy. „Od plagiátorů se lišíme tím, že přesně víme, co a kdy to děláme, k čemu to slouží a jaké schopnosti to rozvíjí,“ dodává Zdeněk Simek.

Jde to i bez dotací

Nejen s plagiátorstvím se musí Hudební škola Yamaha potýkat. Konkurencí jsou i ostatní školy pro děti. V oblasti předškolního hudebního vzdělávání jde o mateřská centra, u instrumentálního vzdělávání pak o umělecké školy, které navíc na svůj provoz čerpají dotace a nabízejí individuální výuku. „Konkurenci však vnímáme pozitivně, nutí nás neustále zvyšovat naši úroveň a reagovat na nové trendy,“ připomíná Zdeněk Simek.

Programy Yamaha Music foundation byly založeny v 50. letech v Japonsku a rychle se rozšířily do celého světa. Hned v počátku byly šířeny prostřednictvím franchisové licence. Do ČR a SR přišly v roce 1994. Dnes školy na celém světě vyučují přes 700 tisíc žáků a zaměstnávají 20 tisíc učitelů.