Marks & Spencer nově v Ústí a Jihlavě

Úterý
02.12.2008
Jeden z největších britských maloobchodních řetězců otevřel na podzim dvě nové prodejny – v centru Ústí nad Labem a v novém centru City Park v Jihlavě.
 

Dvě nové provozovny poskytují především oblečení a další doplňky jako vybavení pro domácnost a potraviny. Podle dřívějších informací by měla firma ještě letos otevírat nové obchody v Ostravě a Liberci.

V Česku již bez franchisingu

Od letošního března již značka Marks&Spencer nerozvíjí svou síť v Česku, na Slovensku, Lotyšsku a Litvě prostřednictvím franchisingu. V těchto zemích byla franchisovým partnerem firma COMS. V březnu však Marks&Spencer odkoupil většinový podíl v této firmě za 13,5 milionu eur. Nefungujeme tak již jako franšízový partner Marks and Spencer, ale po odkupu 51 % COMS, a.s. britskou centrálou jsme společný podnik, uvedla Fišerová.

Řetězci se moc nedaří

Celkové ekonomické výsledky Marks&Spencer příliš optimistické nejsou. Za šest měsíců fiskálního roku zaznamenal propad zisku o šest procent na 223 milionů liber (6.7 mld Kč). Firma byla nucena kvůli hrozící recesi snížit ceny, aby přilákala do obchodů zákazníky, zatímco její náklady rostly.