Společnost Doktor Klain otevře na konci října franchisovou pobočku v Opavě. Chce pracovat dále na rozvoji nejen v Praze a krajských městech, ale také v těch menších.
pondělí
21.10.2013
Novou franchisovou oční optiku otevírá Doktor Klain v Opavě. Jak uvedla manažerka franchisového rozvoje Monika Novotná, společnost chce expandovat ve větší míře do Prahy a krajských měst.
 

Rozhodli jste se spojit koncept očních ordinací, zubních ordinací a dentální hygieny. Proč jste se k tomu rozhodli? Jaký to mělo důsledek?

Ano, rozhodli jsme se spojit koncepty očních ordinací s optikou společně se zubní ordinací a dentální hygienou především proto, aby jsme nabídli našim zákazníkům – pacientům více služeb pod „jednou střechou“. Navíc toto místo, kde se koncentruje velké množství klientů, je vhodné jako kontaktní místo pro rozšiřování naší databáze klientů a případně i získávání nových pacientů na plastiku víček nebo třeba operace šedého zákalu. Je zde velká provázanost, systém je velice variabilní a dokážeme ho přizpůsobit přímo na míru (dle velikosti prostor, regionu či výše finanční investice). Zároveň to působí velice profesionálně neboť na základě informací z první ruky a osobních znalostí může jeden lékař či optometrista doporučit vyšetření u dalších specialistů v tomto sdružení.

Co se Vám letos podařilo? Do jakých měst byste rádi dále směřovali?

Za úspěch v dnešní, ne zrovna lehké době pro podnikání považujeme i to, že všechny naše stávající pobočky dobře prosperují a nebereme to jako samozřejmost. Právě v těchto dnech – konkrétně 31.10.2013 otevíráme novou pobočku oční optiky formou franchizy v Opavě v nákupním centru nového Kauflandu. Dále připravujeme nové prostory v Příbrami a v Praze. Do budoucna bychom chtěli expandovat ve větší míře do Prahy a pak do krajských měst. Neznamená to však, že menší města pro nás nejsou zajímavá. Naopak. Vždy řešíme dané místo individuálně, přihlížíme nejen k počtu obyvatel a spádové oblasti, ale především k celkové ekonomice daného projektu. Obecně platí, že odborníky do našeho systému je snadnější sehnat ve větších městech, ale vše má svá řešení. Zaměřujeme se především na frekventovaná a snadno dostupná místa, hlavní nákupní třídy i obchodní domy. Velmi důležitá je pro nás poloha a snadná dostupnost.

Jaký je o Vaši franchisu zájem? Jak zájemce podporujete?

Zájem o naši franchisu je poměrně velký ale je to běh na dlouhou trať. I přesto, že nabízíme silný koncept podložený ověřenými provozními zkušenostmi a kompletní a opakující se školení budoucího podnikatele, může ho nakonec odradit právě tento obor podnikání. Ne každý kdo sní o vlastním podnikání se probouzí s nápadem otevřít si svou optiku. Hledání vyhovujících prostor a odborného personálu je také dlouhodobý proces a v neposlední řadě je tu otázka financí. Co se týká podpory budoucích i stávajících franchisantů je tu pro ně připraven silný koncept ověřený reálným provozem, provozní příručka, výhody smluvních partnerů, nejmodernější přístrojové vybavení a metody vyšetření zraku, atraktivní a svěží design ordinací a prodejen, opakované proškolování a neustálá podpora k otázkám provozu, marketingová podpora a další.

Hledáte i master-franchisanty v zahraničí. Jak jste v hledání úspěšní?

V současné době se hlavně soustředíme na český trh a českého zákazníka. Známe jejich potřeby i poptávku a rádi bychom si u nás vybudovali silnější zázemí. Rozšiřování do zahraničí se určitě nebráníme a v plánu to máme, ale český zákazník je pro nás v tuto chvíli priorita. Samozřejmě pokud by se objevil zahraniční partner - franchisant jsme připraveni na jeho zájem okamžitě reagovat.

Jak byste popsala konkurenci na trhu očních a zubních klinik?

Konkurence na trhu je velká, ale my se snažíme reagovat hlavně na poptávku a potřeby konečného zákazníka a vsadili jsme na to, aby námi nabízení služby a produkty byli profesionální a kvalitní, ale zároveň aby si je obyčejní lidé mohli finančně dovolit.