pondělí
11.11.2013
Společnost Global trends z Polska plánuje proniknout s franchisovou módní značkou USA Sports na náš trh. Plány konceptu přibližuje ředitel sítě Dariusz Marzec.
 

Rozhodli jste se proniknout s módou USA Sports do České republiky. Co Vás k tomuto kroku vedlo?

Značka USA Sports vznikla na polském trhu a za dobu svého působení si zde získala své klienty. Z toho důvodu jsme se rozhodli pro expanzi i mimo hranice a v České republice vidíme velký potenciál. Náš franchisový koncept nabízí prodej zboží prostřednictvím stánku, který může být umístěn na chodbě nákupních center. Taková možnost vyžaduje nižší náklady na provoz a obchodní centra jsou v tomto případě benevolentnější při nastavování nájemních cen. Platí to pro Polsko a doufáme, že ČR nebude výjimkou. Mimo ČR chceme rozšířit koncept USA Sport více do Ukrajiny, Litvy, Lotyšska, Estonska a Kaliningradu. V Polsku máme v současné době 18 normálních obchodů a další 4 stánky působí sezonně na polských plážích.

Do jakých měst chcete koncept USA Sports expandovat?

Cílíme na města, které mají více než 70 tisíc obyvatel. Chtěli bychom pokrýt tyto města alespoň jedním stánkem USA Sports. Vyhledáváme pouze největší obchodní centra, kde bychom mohli zacílit až na 200 tisíc lidí. Aktuálně se porozhlížíme v těch největších městech ČR.

Máte už nějaké potenciální zájemce o Vaši franchisu? Co musí kandidát splňovat?

Zaznamenáváme určité požadavky o informace od podnikatelů po celý čas, ale zatím s nikým nevyjednáváme. USA Sports je pro český trh a zájemci se s ním nejdřív musí seznámit přesně tak, jak se stalo i v Polsku. Samozřejmě franchisant nemusí vést pouze 1 stánek, ale může si jich otevřít více. Například v Polsku máme franchisanta, který vede 3 stánky, a to je podle nás nejlepší doporučení, že o náš koncept je zájem a daří se mu.

Kde všude USA Sports působí?

Naše firma Global Trends drží značku USA Sports a tu rozvíjí pomocí franchisy. Naše stánky a obchody otevíráme pomocí franchisantů. Své obchody na základě těchto dohod rozvíjíme mimo Polsko ještě na Ukrajině a v Bělorusku. Brzy vstoupíme na trh Kazachstánu a jsme schopni se zajímat i o trhy, v kterých vidíme zájem o naší značku.

Jak byste popsal konkurenci na trhu?

V Polsku je naše značka USA Sports ojedinělá, vymyká se normálnímu oblečení a cílí na určitý typ lidí. Jsme největší prodejci podobného zboží na trhu díky našemu unikátnímu produktu, o který je stále zájem ze strany zákazníků. Konkurence byla, je a bude, ale v našem případě není příliš velká.