Franchisový koncept Pont, který provozuje společnost JPServis, působí i v nemocničních zařízeních. Firma hodlá s touto strategií pokračovat.
Středa
08.01.2014
Doba supermarketů je pryč. Malé obchody získávají na významu. Mnoho podnikatelů si vybírá i franchisové značky.
 

Trend výstavby velkých supermarketů v Česku ustupuje. Lidé se začínají vracet k menším obchodům tzv. na rohu, což jsou prodejny umístěné v ulicích měst. Mnoho z maloobchodníků, kteří vsadili na malé obchody, se rozvíjí i pomocí franchisingu. Ten jim pomáhá rozšiřovat jejich síť a získávat další zákazníky.

„Velké hypermarkety jsou pohodlné a poskytují prostor pro velké a občasné nákupy. Zákazníci ale zjistili, že to nejsou místa pro denní nákupy, neboť musíte věnovat nákupům hodně času a mnohdy jsou dostupné jen s pomocí aut, což zvyšuje i náklady na dopravu,“ říká generální ředitel prodejen COOP Zdeněk Juračka a dodává, že družstvo se stará o to, aby v obchodech lidé nalezli i služby s přidanou hodnotou jako poštu, prodej elektřiny či mobilní služby.

Nejen ulice ale je místo pro obchod, to ví společnost JPServis, která se rozhodla své markety Pont rozvíjet i v nemocničních zařízeních. Markety Pont jsou provozovány už ve 3 nemocnicích a ohlas je velmi pozitivní. Obchod Pont si může otevřít i podnikatel na základě franchisové licence. Ředitel JP Servis Marek Cagášek vysvětluje, jak franchisový model funguje: „Nejdříve zavedeme vlastní prodejnu, kterou následně převedeme na franchisanta.“

Franchising boduje

Obliba malých obchodů vede i ke zvýšené konkurenci. První z velkých řetězců, který si všiml potenciálu malých prodejen, se stala firma Tesco, která nejen rozvíjí prodejny Tesco Express, ale také franchisové obchůdky Žabka. Těch provozuje téměř 140, nejvíce v Praze a Středočeském kraji. Na Moravě ovládá trh další franchisová síť Hruška, která je známá především na severní a jižní Moravě a východních Čechách. Nedávno se Hruška rozhodla na tomto území převzít 22 obchodů Tesco.

Otevřít si vlastní obchod pod zavedenou franchisovou značkou získává v současné době větší oblibu. A důvodem jsou především úspěšné franchisové sítě jako Pont, Hruška či Žabka. Skupina COOP, která provozuje přes 3 tisíce obchodů, zatím provozuje asi 20 prodejen na zkoušku jako franchisy, ale vidí v tomto způsobu podnikání budoucnost.