Značka Yves Rocher působí na Slovensku od roku 2010. Provozuje zde 8 vlastních a 6 franchisových obchodů s kosmetikou.
pondělí
27.01.2014
Alena Záhorská je ředitelkou Yves Rocher pro Českou republiku a Slovensko. V rozhovoru týdne jsme se protentokrát zaměřili na slovenský franchisový trh, který se velmi rychle rozvíjí.
 

Myslíte si, že se rozvoj na slovenském a českém trhu z Vašeho pohledu nějak liší?

Naše značka působí na českém trhu již od roku 1991, tedy velká expanze značky je již za námi, nicméně i nadále otevíráme každoročně několik dalších obchodů. Naproti tomu na Slovensku ještě stále existují regiony, které na svůj první obchod YR teprve čekají (např. Bánská Bystrica) Bohužel na Slovensku není tolik velkých měst, které jsou vhodné pro otevření obchodu s naší kosmetikou. Také podmínky podnikání se stále více odlišují od těch, které známe v Česku.

Jaký byl rok 2013 pro značku Yves Rocher na slovenském trhu?

Byl to rok dobrý, plný optimismu. Po prvním roce, kdy jsme se bouřlivě rozvíjeli, jsme v roce 2013 věnovali pozornost zefektivnění všech našich aktivit.

Je o franchisové licence vašeho konceptu na tamním trhu zájem?

Ano, hlásí se jak noví zájemci, tak stávající franchisanti, kteří chtějí své podnikání rozšířit a mají zájem otevřít další pobočky.

Zcela jistě máte v plánu na slovenském trhu pokračovat v dalším rozvoji. Víte již, kolik nových poboček byste zde chtěli v letošním roce otevřít?

Zatím je v jednání jedna a pak dál, uvidíme, jaké nabídky přijdou.

Jakým způsobem hledáte své franchisové partnery?

Klasicky k vyhledávání franchisových partnerů využíváme internetové kampaně nebo tištěnou inzerci. Zároveň se prezentujeme na různých franchisových konferencích či výstavách. Při hledání franchisantů nám pomáhá i členství ve Slovenské franchisingové asociaci.

Jací by měli Vaši franchisanti být?

Hlavně by měli mít elán a chuť pracovat, starat se o obchod, klienty a své zaměstnance, chtít na obchodě trávit čas, prodávat, řídit chod obchodu. Mít podnikatelského duchu a vymýšlet nové aktivity pro zviditelnění provozovny v dané lokalitě. Neopomenutelnou nutností je samozřejmě i jisté finanční zázemí pro zakoupení licence a prvotní zásoby zboží.

Jak byste zhodnotila fungování slovenského franchisového trhu?

V posledních letech je patrný velký progres v informovanosti lidí o možnostech franchisového podnikání. O franchisu mají zájem všechny věkové kategorie. Neustálé překážky a ztěžování podmínek pro podnikatele je naopak patrný se strany vlády.