Největší počet maloobchodních franchisových prodejen od skupiny Metro se nachází v Polsku. Pod názvem Odido zde funguje přes 2 tisíce poboček.
Středa
23.04.2014
Společnost Metro Cash & Carry získává majitele obchodů do své franchisové maloobchodní sítě ve východní Evropě. Daří se jí i u nás.
 

Řetězec z Německa Metro Cash & Carry se rozrůstá ve východní Evropě pomocí konceptu prodejen s potravinami založených na franchisové spolupráci. Nedávno zahájila svůj franchisový projekt s názvem Odido v Moldavsku, který v současné době zahrnuje 14 obchodů. Letos by mohla společnost do své sítě přidat dalších 70 obchodů. Do čtyř let hodlá v Moldavsku zprovoznit až 300 obchodů, hlavně na periferii.

Moldávie není jediná, kde se společnost hodlá zaměřit na provozovatele malých obchodů. I u nás se podobný projekt těší oblibě. Zde Makro provozuje už téměř 220 obchodů, ale pod názvem Můj obchod. „Podpora malých podnikatelů, kteří řídí svůj obchod, je důležitá. I my tomu chceme být nápomocni. Počet poboček Můj obchod bychom rádi ke konci roku zdvojnásobili,“ dodává generální ředitel řetězce Makro Axel Hluchy. Potenciál pro český obchod je až 2 tisíce obchodů.

David poráží Goliáše

Východní Evropa se pro firmu Metro stala zlatým rájem pro tyto maloobchodní prodejny. Na Slovensku se jí daří obsazovat regiony a zákazníci mohou nakupovat už na 150 místech Môj obchod. V Polsku se na trhu nachází už více než 2 tisíce prodejen Odido. Podobně ještě společnost nabízí spolupráci v malých prodejnách na bázi franchisingu také v Rumunsku, Bulharsku, Srbsku, Ukrajině a Rusku.

Franchisové koncepty prodejen s potravinami zaznamenaly v loňském roce zejména u nás obrovský rozmach. Především totiž kategorie Potravin v roce 2013 pomohla k obrovskému růstu oblasti Obchodu na franchisovém trhu. Je to dáno především tím, že lidé se začínají odklánět od nakupování ve velkých supermarketech a navštěvují dostupné obchody u svého bydliště, tzv. na rohu. Tento trend bude i nadále pokračovat.