Společnost CCC pochází z Polska, kde od franchisingu upustila. Pomocí franchisy se rozvíjí například v Rusku či Kazachstánu. U nás provozuje 75 prodejen, všechny ve vlastní režii.
pondělí
05.05.2014
Franchising u obuvnických konceptů zaostává za zahraničím. Podnikatelé se bojí vysokých nákladů.
 

Gastronomie zůstává sice nejoblíbenější oblastí v podnikání formou franchisingu, avšak nejrozmanitější kategorií jsou Oděvy a obuv. Mnoho módních značek ke svému rozvoji využívá tuto formu podnikání a Česko není výjimkou. Avšak zatímco oblečení zaujímá drtivé množství franchisových značek, obuv jako taková zaostává. Přitom v zahraničí jsou obuvnické franchisy rostoucím byznysem, v Česku spíše chybí. Vyplývá to z údajů největšího výrobce obuvi v Evropě, Wortmann KG.

Z údajů společnosti dále plyne, že Češi stále více nakupují značkovou a vysoce módní obuv, chybí jim však specializované prodejny. Obchodů zaměřených na jednu značku obuvi je v České republice totiž oproti zahraničí minimum. „Tito obchodníci zatím nemají dostatečný přehled o benefitech franchisového partnerství. Obávají se také vstupních nákladů na úpravy prodejen i úzké specializace obchodu na jednu značku,“ upozorňuje výhradní distributorka značky Tamaris Iva Macháčková. Tamaris je jednou z mála značek, která franchising u nás využívá.

Ne u nás

Na tuzemském trhu působí čtyři největší hráči, a to Deichmann, Baťa, Humanic či CCC Boty. Přitom polská CCC i česká Baťa využívají franchising k expanzi v zahraničí, avšak u nás se rozvíjejí na vlastní pěst a o franchise ani neuvažují.  Ostatní obchodníci s obuví, kteří se rozhodnou přece jen pro franchising, se uchylují spíše k zavedení tzv. shop-in-shopu, tedy více značek v jedné pobočce.

Obuvnický franchising přitom dle průzkumu firmy Wortmann KG zažívá v zahraničí nečekaný boom. Výnosný byznys v podobě monobrandových obchodů s obuví již dávno kvete například v Maďarsku. Například Maďaři mají oproti Čechům dvojnásobek značkových obchodů Tamaris v přepočtu na počet obyvatel. Slibně se daří franchisám s obuví také v Litvě a Estonsku.