Ikea se chce rozvíjet především na východě a jihu Evropy, ale také v bývalém Sovětském svazu
Úterý
13.01.2009
Nábytkářský gigant ze Skandinávie se chce rozšiřovat hlavně na jihu a východě Evropy, i když pomaleji než předpokládal.
 

Švédská Ikea, která zhruba desetinu prodejen vybudovala na principech franchisingu, se chce dál rozvíjet, především na jich východ Evropy. Před otevřením jsou prodejny v Srbsku, Chorvatsku a na Ukrajině. Plánuje ale také rozšíření do bývalých zemí Sovětského svazu, jako například do Kazachstánu. Celosvětově ale řetězec zpomalí expanzi z původních 25 na 15 nových obchodů ročně. Uvedl to server idnes.cz.

Franchisy hlavně v Asii

Z celkového počtu prodejen tvoří franchisy zhruba desetinu. Drtivá většina jich je ve východním Středomoří, Malajsii, Singapuru. V budoucnu přibudou licencované prodejny také v Thajsku. "S teplým podnebím to nemá co dělat, jedna Ikea je také na Islandu. Ta zřejmě zažívá dost těžké časy," uvádí v souvislosti s finanční a ekonomickou krizí šéf Ikey Anders Dahlvig, který nedávno navštívil Česko.

Růst v Česku

V Česku vlastní Ikea čtyři obchody a už má vyhlédnutá místa pro další. Loni zde zvýšila prodeje o 17 procent na 6,5 miliardy korun, do jejích obchodů přišlo deset milionů Čechů. Všechny prodejny na českém území provozuje Ikea sama.