Firma Marks & Spencer ve světě rozvíjí 455 obchodů, z čehož více než polovina je provozována formou franchis. U nás jeho obchody jako franchisa nefungují.
Úterý
23.09.2014
Společnost Marks & Spencer prožila úspěšný rok. Hodlá posílit na světových trzích, především formou franchisové spolupráce.
 

Britský outletový řetězec Marks & Spencer, který se v některých zemích rozvíjí pomocí franchisové licence, uzavřel fiskální rok končící 29. března, s udržitelným ziskem před zdaněním ve výši 622 milionů liber. Tržby vzrostly o 2,7 % na 10,3 miliardy liber. Pomohly k tomu zejména franchisové pobočky, které firma provozuje v Asii a Středním východě.

Mimo oblečení se společnost zaměřila i na oblast potravin, které prodává ve svých obchodech. Jen tato oblast firmě Marks & Spencer vynesla tržby ve výši 5 miliard liber. „V České republice a východní Evropě jsme převzali plnou kontrolu nad našimi obchody a zaznamenali konstantní růst tržeb. Franchisové obchody v Asii a Středním východě rostly také,“ dodává firma ve výroční zprávě. Špatná situace nastala v Irsku, kde musela zavřít 4 obchody.

Řetězec Marks & Spencer by rád nadále posiloval na mezinárodních trzích. Dle britských médií vypracoval plán otevřít ve světě dalších 250 prodejen do roku 2016, z nichž 60 % bude řízeno pomocí franchisantů. První expanzí bude vstup na skandinávské trhy, konkrétně do Finska a Norska. Zde by se mělo otevřít do dvou let 15 obchodů. Firma už podepsala franchisové smlouvy s dvěma společnostmi, co se o franchisový rozvoj budou starat.