Franchisa v několika jazycích

Společnost Helen Doron na trhu působí už 10 let a zaměřuje se na učení angličtiny pro děti prostřednictvím stejnojmenného programu. U nás provozuje přes 80 franchisových center.
Středa
24.09.2014
Jazykové školy bojují mezi sebou o místa na trhu. Ač není franchising v této oblasti obvyklý, ti, co jej využívají, jsou úspěšnější.
 

Rozmach podnikání, který nastal po pádu komunismu, se uchytil ve všech oblastech života. Rozvoj neušel ani soukromému vzdělání, především v kategorii jazykových škol. Angličtinou moc lidí neoplývalo, a tak jazykové kurzy plnily zástupy dychtivých lidí naučit se cizí jazyk. Během let se vyvinulo tolik firem, že dnes přežijí jen ty, co inovují. Franchising může těmto společnostem v mnohém pomoci.

Vzdělání ve franchisingu figuruje spíše okrajově, a to především v jazykových školách, kterým pomáhá rozvíjet pobočkovou síť. Podobně se rozvíjí společnost Orange Academy, jež se rozvíjí především na Moravě, ale svá centra hodlá rozšířit i do Čech. „Minulý rok jsme otevřeli franchisovou pobočku v Praze, s kterou jsme spokojeni. Na franchisový rozvoj se chceme nadále zaměřovat,“ říká jednatel firmy Jaroslav Damborský. Orange Academy mimo kurzy angličtiny a němčiny nabízí ještě kurzy účetnictví. Franchisu využívá i společnost JIPKA, která vede pobočky především v Praze. 

S velkou odvahou se na náš trh rozhodla vstoupit polská společnost Speak Up, která se zaměřuje na výuku angličtiny přímo pro potřeby studenta. V Česku i na Slovensku hledá master-franchisového partnera, který by se postaral o rozvoj sítě na našem trhu. Franchisové pobočky Speak Up se nacházejí v Polsku, Rusku, Ukrajině a Turecku. Zájemce o master-franchisovou licenci si musí připravit minimálně 100 tisíc eur.

Franchisa učí děti

Franchising pomáhá podnikatelům uspět v konkurenčním prostředí, pokud podnikají pod zavedenou značkou. U jazykových agentur to platí dvojnásobně. „Pokud chce podnikatel otevřít ve vysoce konkurenčním prostředí jazykovou školu, neuspěje, nebude-li mít dostatečné marketingové prostředky a služby navíc. Franchising může pomoci v tom, že podnikatel využije známou značku a firma, která se takto rozvíjí, ušetří náklady na provoz a podnikatel může přizpůsobit podmínky pobočky prostředí, ve kterém působí,“ upozorňuje Marek Halfar, jednatel poradenské společnosti PROFIT system.

Více firem, které využívají franchisovou spolupráci, jsou zaměřeny v učení dětí. Výuku angličtiny využívá metoda Helen Doron English, která vznikla v Anglii a na našem trhu působí už deset let. „Od loňského roku se v centrech Helen Doron mají žáci možnost absolvovat testy Cambridge English Language Assessement,“ dodává sama autorka metody Helen Doron. Franchisově se rozvíjí i koncepty pomáhající dětem naučit se anglicky už od útlého věku Go Kids či The adventures of Hocus a Lotus od společnosti Light Point. 

Franchisovým konceptům z oblasti vzdělání se věnuje i 7. číslo magazínu Vlastní firma FRANCHISING, které si můžete online objednat zde .