V Česku již přes 30 Žabek

Počet convenience marketzů Žabka již přesáhl 30
pondělí
02.02.2009
Maloobchodní síť patřící Pentě za posledních pět měsíců narostla o více než 20 prodejen
 

V průměru téměř pět obchodů Žabka spatří světlo světa každý měsíc. Ještě na začátku září ohlásil franchisový řetězec desátý otevřený obchod. Na konci ledna jich již bylo více než 30. Většina prodejen je zatím v Praze. Síť si ale již odskočila i do některých regionů. Do tří let by mělo být podle plánů majitelů po celém Česku na 250 Žabek.

Chci svou Žabku. Zn. Bez investice

Žabka do svých řad láká schopné lidi s praxí při provozování podobného obchodu. Partneři, kteří se přihlásí do franchisové sítě nemusí mít ani korunu. V Žabce se neplatí žádný vstupní poplatek. Řetězec předává kompletně vybavené obchody.

Konkurence roste

V segmentu convenience marketů, tedy obchodů, které nabízejí především balené, čerstvé i trvanlivé potraviny a nápoje, alkohol, tisk, drobnou drogerii a spotřební zboží, se přiostřuje konkurence především pro klasické večerky. Klidný spánek ale určitě nemá ani síť marketů PONT, která však zřejmě bez větších obav může budovat své impérium na vlakových (díky výhradní licenci) a autobusových nádražích.

Z Polska do Čech

Původní polský koncept Žabka koupila loni investiční skupina Penta. Postupně chce tento koncept rozšiřovat také na Slovensko. Žabky jsou menší samoobslužné obchody o rozloze 50–100 m2. Ve světě mají svůj vzor například v řetězci 7Eleven, který se v loňském roce stal podle časopisu časopis Entrepreneur nejlepším franchisovým konceptem na světě.