Na českém trhu fungovaly 2 kosmetické salony Body Concept. Bohužel master-franšízant pro ČR a SR nechtěl nadále rozvíjet síť studií a portugalská firma musela spolupráci rozvázat.
Čtvrtek
08.01.2015
Zahraniční společnosti Groupo Concept a BK Solutions se potýkají s problémovými master-franšízanty. S aktivitami u nás ale nekončí.
 

Ač náš portál Franchising.cz podporuje franšízing všemi možnými prostředky, jako správní experti musíme informovat i o negativních věcech, které s sebou franšíza přináší. Forma podnikání je vymyšlena dobře, ovšem zkazit ji může jen chování lidí. Těžké to mají firmy, které si vyberou špatného franšízanta. Proto tak platí přísloví – dvakrát měř, jednou řež.

Ztratit franšízanta z důvodu jeho špatného chování je pro firmu vždy nepříjemná věc. I s tímto se však dokáže lépe vyrovnat než zahraniční společnosti, které ztratí svého zástupce v podobě master-franšízanta. I v České republice se našly firmy, které narazily na špatné partnery a teď se s tím musí vyrovnat. Přes špatnou zkušenost chce v podnikání pokračovat například portugalská společnost Groupo Concept, která zastupuje franšízové systémy Depil Concept a Body Concept.

V roce 2011 jsme podepsali dohodu s master-franšízantem pro Českou republiku a Slovensko. Bohužel za 2 roky nebyl schopen dostát svým závazkům, nestaral se o rozvoj sítě, a tak jsme se rozhodli odstoupit od smlouvy,“ dodává majitel firmy Groupo Concept Alexandre Lourenco s tím, že ještě loni pokračovaly tahanice o užívání webové stránky obou konceptů. Bývalý partner nechtěl stránku odevzdat, což též znemožnilo další vývoj v hledání nového partnera.

V současné době portugalská firma, která drží licenci na kosmetické salony, hledá nového master-franšízanta v České i Slovenské republice, s čímž mu pomáhá i poradenská společnost PROFIT system. „Udělali jsme chybu, z které jsme se poučili a rozhodli se upravit podmínky v získání master-licence. Nadále však věříme, že místo pro Body i Depil Concept v České republice existuje,“ uzavírá Alexandre Lourenco.

Společnost Groupo Concept se se špatným partnerem vypořádala. To nemůže říci společnost BK Solutions, původem z Polska, kterého dle našich informací získaných od poskytovatele licence její master-franšízant loni nečekaně odstoupil od smlouvy. Veškeré aktivity na českém trhu teď franšízor řídí z polské centrály. Podrobnosti o dalším směřování na českém trhu, zatím firma nechtěla blíže komentovat.

Vzhledem k tomu, že neexistuje jeden univerzální vzor franšízové smlouvy, různé smlouvy tuto záležitost upravují. Každá franšízová smlouva však musí obsahovat ustanovení týkající se možnosti jejího rozvázání. Franšízor by tak měl dávat pečlivý pozor na přípravu, aby se eliminovala rizika při rozvazování smluvního vztahu,“ uzavírá Lenka Nováková, franšízová konzultantka poradenské firmy PROFIT system.