Nejvíce obchodů nabízejících italské značky z módního domu Max Mara Fashion Group se nacházejí v Praze, a to 6. Další mohou zákazníci najít v Karlových Varech, Hradci Králové a v Brně. Na Slovensku jsou v Bratislavě a Banské Bystrici.
pondělí
12.01.2015
Franšízové oděvní značky se dostávají do povědomí lidí. Nejinak je tomu i u luxusních módních řetězců.
 

Luxusní oblečení si nalézá stále více zákazníků. Všímá si toho i master-franšízantka Renata Smolíková, která v Česku zastupuje už několik let módní značky italského domu Max Mara Fashion Group a od loňského roku také značky Woolrich John Rich & Bros. a Twin-Set Simona Barbieri. Všechny se u nás rozvíjí jak ve vlastní režii, tak pomocí franšízy.

Italské značky Max Mara, Weekend Max Mara, Marina Rinaldi a Marella u nás neustále posilují svoji pozici a získávají si stále více zákazníků. „Svou pozici si drží a neustále posiluje zejména značka Max Mara a Weekend Max Mara, stálá klientela je nadále věrná i značce Marina Rinaldi,“ přibližuje postavení značek Renata Smolíková. Značku Marella firma rozhodla koncentrovat do jednoho obchodu namísto dvou. V Česku tak působí už jen v OC Smíchov v Praze.

I přes veškerou lidskou snahu co nejvíce podpořit prodeje, přicházejí situace, které člověk nemůže ovlivnit. U oděvních firem je největším nepřítelem počasí a jeho negativní efekt se nevyhýbá ani luxusu. Výkyvy počasí ovlivnily i prodeje těchto italských značek. „Největší problémy s prodeji udělaly loni deštivé jaro a nadprůměrně teplý podzim,“ podotýká Renata Smolíková. Věrná klientela však pomohla. Prodejům pomáhají především také turisti.

Český zákazník je vůči luxusnějším značkám konzervativnější, než zahraniční turisté a dokonce více než sousedé ze Slovenska. „Segment středně vyšších značek čelí stále větší konkurenci a pozorujeme zde buď příklon k luxusnímu segmentu anebo naopak ke značkám středním či řetězcovým. Naopak na Slovensku je zájem o trendovější značky a zákazníci jsou odvážnější, pokud jde o styl a módnost,“ popisuje trh Renata Smolíková.

Zájemci o franšízovou licenci by si měli uvědomit, že tyto italské módní značky se cenově řadí mezi středně-vyšší až luxusní, v případě například MaxMara, a proto kladou i vyšší požadavky na kupní sílu vybrané lokality. Pro monobrandové franšízové butiky jsou proto vhodnější větší krajská města, kde se pohybuje movitější klientela.