Podnikatelé, kteří chtějí podnikat v projektech souvisejících s lidským zdravím, potřebují vázanou živnost.
Neděle
25.01.2015
I ve franšízingu existují koncepty, kde musíte dokázat odbornou způsobilost. Nejvíce se jich rozvíjí v kosmetice.
 

Každý podnikatel, který se rozhodne podnikat ať už na vlastní pěst, nebo pod franšízovou značkou, musí disponovat živnostenským listem. Pokud jde o franšízu, existuje názor, že k pořízení franšízové licence stačí držet volnou živnost. Málokdo ví, že to nemusí být pravda. Existují i franšízové systémy, k jejichž pořízení potřebujete doložit odbornou způsobilost.

Franšízy, ke kterým potřebujete vázanou živnost, se nachází především mezi kosmetickými firmami či společnostmi zaměřující se na zdraví člověka. Hodně franšízových konceptů se zaobírá nutričním poradenstvím jako Svět zdraví, Naturhouse či Systém asistovaného hubnutí. „Náš budoucí franšízant musí být vystudován v oboru nutričního poradenství,“ upozorňuje Lenka Náměstková, jednatelka firmy Systém astistovaného hubnutí.

Podnikatelé, kteří však takové vzdělání nemají, nemusí zoufat, pokud usilují o pořízení franšízové licence na podobné centrum. Pokud potenciální franšízant toto oprávnění nemá, měl by zajistit trvalý vztah s osobou, který tímto vzděláním disponuje. Vázanou živnost pak není problém získat.

Pokud jde o zdraví, jsou podmínky velmi přísné. Na pořízení kosmetického salonu není třeba pořídit si vázanou živnost (není-li součástí kadeřnictví), přesto některé procedury vyžadují dohled lékaře. Jedná se například o lymfodrenáž.

Při této léčebné metodě mohou vzniknout komplikace a kosmetická studia, která ji provádějí, by měli mít pod záštitou lékaře. Všimli jsme si, že mnoho center bez profesionálního dohledu krachují,“ dodává Juraj Slovák z kosmetické společnosti Medi Health and Beauty zastupující franšízový koncept Amaryllis.