Broaster Chicken investoval do marketingové kampaně v roce 2013 hodně peněz. Bohužel nakonec expanzi do Česka vzdal.
Pátek
06.02.2015
Vysoké poplatky za master-franšízovou licenci odrazují podnikatele. Zahraniční firmy by se tak měly zamyslet, jak je chtějí snižovat.
 

Z posledního vydání Franchising Reportu poradenské společnosti PROFIT system vyplývá, že až 60 % franšízových konceptů pochází z tuzemska. Jejich počet rok od roku roste a růst zahraničních konceptů se zastavil a spíše stagnuje. Čím je to způsobeno? Češi jsou sice vlastenci a co je české, tomu dávají přednost, nicméně největší roli hrají peníze.

Mnoho zahraničních firem, které chtějí proniknout na český trh pomocí master-franšízové licence, nastaví za ni podobné poplatky do všech zemí, aniž by si uvědomovali, že každý trh je specifický a nemohou nastavit stejnou cenu například pro Německo a Česko. Hodně franšízových konceptů ze zahraničí si takto už vylámalo zuby.

Příkladem může být gastronomický koncept Broaster Chicken, který chtěl u nás expandovat. Za master-franšízovou licenci požadoval v přepočtu 10,3 milionu korun. Na tak konkurenčním trhu v gastronomii jako je Česká republika bohužel firma nedokázala žádného master-franšízanta najít a expanzi nakonec vzdala.  Podobně dopadla i portugalská společnost NBRAND s konceptem úklidových prací House Shine. Investicí 5 milionů korun podnikatele nenadchla.

Vysoké master-franšízové poplatky si účtují především firmy z USA a západní Evropy. I přesto, že sníží svůj poplatek na základě menších trhů jako je nejen Česko, ale i Slovensko, Maďarsko či Rumunsko, stále jej udržují na vysoké úrovni. To vede nejen k nezájmu podnikatelů, ale také firem se do takového podnikání pustit. „V zahraničí franšízový koncept funguje, ale to neznamená, že bude mít důvěru i u nás. Proto do takových vysokých částek investoři nejdou a spíše se zaměřují také na české koncepty,“ dodává Adam Rezek z poradenské společnosti PROFIT system.

V takových případech může zahraničním společnostem pomoci jiný druh spolupráce s tuzemskou firmou či podnikatelem než master-franšízing. Franšízor může využít například joint venture či vybudovat v zemi, kam chce expandovat, regionální franšízovou centrálu (dceřinou firmu) a realizovat strategii expanze na trhu tímto způsobem. Na prodej master-franšízové licence může přejít až po posílení své pozice. Podobně se u nás rozvíjejí firmy Starbucks, KFC či Burger King.


/1/
zobrazit více

Populární na fóru

Česká značka, skvělá značka

Úvěru zpracováváme zcela zdarma. Všechny podmínky uvedeme jasně a jasně. Platíme za váš účet do 24 hodin. Aplikace telefonicky nebo e-mailem není povinná....

1 komentář(e)
posledni 27.04.2018
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Učesaný byznys

Při zakládání mého kadeřnictví jsem investovala i do tvorby webových stránek, které mi moc pomohly k nalákání nových zákazníků a tedy zvýšení popularity...

1 komentář(e)
posledni 17.10.2017
Barva webu rozhoduje

Kombinace vhodných barev má určitě vliv na první dojem a je zajímavé, jak až moc. U prodejních webů je to ale i spousta dalších maličkostí - jako třeba barva a...

1 komentář(e)
posledni 24.08.2017
S riziky počítáme

Od ELKO EP prakticky denně odebíráme relé do rozvaděčů. Ale měl jsem za to, že jsou známí pouze na českém trhu. Teď jsem mile překvapen, že je i...

1 komentář(e)
posledni 13.06.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017
Radim Jančura: Podnikání je o překážkách

https://www.facebook.com/Student-Agency-Bojkot-1812481502329777/?view_public_for=1812481502329777

3 komentář(e)
posledni 11.02.2017