Mimo Polska a České republiky najdeme Konopnou lékárnu také ve Velké Británii. První pobočka zde zahájila provoz letos v květnu.
Úterý
23.06.2015
Počet konopných lékáren v Polsku stoupl na čtyři. Do konce roku je v plánu otevřít dalších 25 poboček.
 

Český koncept Konopných lékáren, společnosti Carun Pharmacy,  vstoupil na polský trh sice teprve v dubnu letošního roku, ale na prudké expanzi jde vidět, že Poláci mají o léčivé konopné zboží zájem. Momentálně si zákazníci se zájmem o tento produkt přijdou na své v Katovicích, Řešově, Rybniku a Poznani.

Máme velkou podporu veřejnosti. Evidujeme až několikanásobně vyšší zájem o konopné produkty než v Česku,“ komentuje situaci zakladatel Carun Pharmacy Jiří Stabla a dodává, že jedním z možných důvodů je rozdílná legislativa mezi oběma zeměmi, kdy v případě Polska, je držení konopí bráno jako trestný čin, na rozdíl od ČR, kde se jedná o přestupek. Přísnější pravidla tak vyvolávají větší zájem o legální produkty.

České konopí v nejbližší době zamíří do polského hlavního města – Varšavy a také do historické metropole Krakova. U nich však rozvojové plány zdaleka nekončí. Do konce roku plánuje Carun u našich severních sousedů otevřít prostřednictvím master-franšízové licence až 25 lékáren.

Narozdíl od Česka

Velkou popularitu na polském trhu zaznamenaly především konopné lístky a olej. Oproti tomu v Čechách jsou nejpopulárnějšími produkty konopná mast a loupané semínko. Zájem o zboží je tak velký, že objednávky zboží jsou zde až dvojnásobné oproti domácímu trhu.

Rozdílu mezi Českou republikou a Polskem lze nalézt více. Jedním ze zásadních je nižší povolené množství psychoaktivní látky THC. Produkty lékáren jí zde musí obsahovat méně než 0,2 %. V Čechách je povoleno až 0,3 %. Důležitější než THC jsou však v produktech Carun účinné cannabinoidy.

„Aktivní cannabinoidy, jaké nalezneme v produktech Carun, mají vliv na zlepšení celé škály kožních problémů, včetně akné a ekzému,“ říká popularizátor konopí a zakladatel Carun Pharmacy Jiří Stabla a dodává, že cannabinoidy jsou mocné antioxidanty, které pracují na principu redukce zánětu a hlavně pokud se kombinují s hydratujícími oleji, můžou pomoci k udržení funkce přírodní kožní bariéry.