Český koncept Konopných lékáren, společnosti Carun Pharmacy, vstoupil na polský trh sice teprve v dubnu letošního roku, ale v současnosti provozuje již šest poboček.
Pátek
28.08.2015
Franšízové značky mohou pomoci neznačkovým podnikům lépe prosperovat.
 

Podnikání ve zdravotnictví má svá specifika. Nejedná se pouze o nutné znalosti, ale také o potřebné zázemí, které může mnohdy poskytnout právě franšízor. To je i případ Benu lékáren, které nejen, že otevírají společně se svými franšízanty nové pobočky, ale mnohdy pod svou značku převezmou již existující provozovny. Takovéto partnerství je výhodné pro obě strany. Pro neznačkovou lékárnu je to opora silné společnosti a pro franšízora rozšíření pobočkové sítě.

„Někteří zájemci změnu chápou jako pozitivní výzvu, jiní chtějí změnu, ale nechtějí nic měnit, co se brandu a nábytku týče, a to samozřejmě nejde. Každopádně dnešní doba nahrává velkým řetězcům, které umí pro svého zákazníka získávat lepší ceny od výrobců a dodavatelů,“ přibližuje své zkušenosti Michaela Giblová, franšízová manažerka sítě Benu lékáren.

Zájemce o franšízovou spolupráci si musí připravit 250 tisíc korun jako vstupní poplatek, dále pak 30 tisíc na úhradu roční taxi a dalších zhruba 500 tisíc na vybavení provozovny. Od mateřské společnosti za to získá mimo jiné cenné know-how, vstupní školení a optimalizaci sortimentu. Smlouva mezi franšízantem a franšízorem se uzavírá na dobu pěti let.

Konopí jako byznys

Trochu jiným směrem se vydaly Konopné lékárny, které jak již název napovídá přinášejí svým zákazníkům produkty s obsahem konopí botanického druhu Cannabis sativa. Na českém trhu v současnosti působí celkem 24 poboček této sítě. Domácí koncept se úspěšně rozšiřuje i do zahraničí, působí v Polsku a Velké Británii. Tím však firma ani zdaleka nekončí v současnosti probíhají jednání o vstup do Německa, Rakouska, Francie či skandinávských zemí.

Navázat kontakty v zahraničí se nám podařilo také díky úspěchu, který jsme zaznamenali loni na veletrhu v Londýně, kde naše Konopná mast Carun získala druhé místo v kategorii Nejlepší nový přírodní produkt,“ vysvětluje Michal Kylar, bussines manager firmy Carun, která za sítí Konopných lékáren stojí.

Ten, kdo by si chtěl otevřít vlastní Konopnou lékárnu si musí připravit minimálně 200 tisíc korun. Tato částka se odvíjí od velikosti provozovny a je v ní zahrnuto vybavení nábytkem, značení a marketingové materiály. Franšízant poté odvádí celkem 6 procent z obratu jako franšízový a marketingový poplatek.