Za investici do franšízové licence získá budoucí franšízant vstupní školení v Extéria Akademii a dále pak další průběžná školení, které bude franšízor zajišťovat po celou dobu trvání spolupráce.
pondělí
09.11.2015
Sázka společnosti Extéria na franšízu se vyplatila. Obsazuje díky ní celou republiku.
 

Poradenská společnost Extéria vybudovala svůj byznys na poskytování služeb firmám v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany. Tedy problematiky, kterou u nás musí řešit každá firma. A sázka na toto se jí vyplatila. Za první rok franšízové expanze se jí podařilo najít 17 franšízantů, což je na tuzemském trhu úctyhodný počet.

Paradoxem je, že původně Extéria neměla franšízový způsob rozvoje v plánu. K přemýšlení o franšíze ji dovedla zkušenost s provozem vlastních poboček. „Pobočky vedli zaměstnanci jako jejich vedoucí. I když měli motivační složku ke mzdě za dosažené výsledky, byly tyto pobočky velmi nákladné z hlediska kontroly a také řízení. Jejich provoz byl tedy jednoduše řečeno finančně náročný,“ vysvětluje Miloslav Ramach, spolumajitel společnosti Extéria důvod, proč firma nakonec vsadila na franšízové partnery.

Dosáhnout v prvním roce fungování franšízové sítě nemusí být ničím ojedinělým, i když otevřít 17 poboček je opravdu dobrá práce. Otázkou však zůstává, jakým směrem a tempem se bude ubírat další expanze. „Najít první franšízanty je někdy opravdu složité, někdy to však jde téměř samo díky atraktivitě konceptu. A to je zřejmě případ Extérie. Nicméně, do budoucna již ve většině případů tak masivní expanze nehrozí. Potenciální partnery je totiž třeba vybírat čím dál tím pečlivěji, nelze však zapomenout na práci a další vzdělávání partnerů stávajících,“ říká Gabriela Petrová z poradenské společnosti PROFIT system franchise services, která se specializuje na poradenství v oblasti franšízingu.