Celková investice do otevření pobočky Světa zdraví se pohybuje zhruba od 350 do 700 tisíc korun. Závisí to na náročnosti úprav a velikosti provozovny.
Středa
02.12.2015
Tento rok byl pro síť Svět zdraví ve znamení expanze do Polska. Neopomněla však ani rozvoj v domácím Česku.
 

V současné době eviduje franšízová značka Svět zdraví 63 prodaných franšízových licencí, 60 z nich se již proměnilo ve fungující pobočky. Jen v letošním roce firma Sunkins, která za konceptem stojí, zprovoznila prostřednictvím franšízantů sedm poboček. Aktivní je však i na zahraničních trzích. Na sousedním Slovensku nyní najdeme 14 míst, kde výživoví specialisté radí klientům jak se správně stravovat.

Hlavním tématem pro Svět zdraví bylo však letos Polsko a vstup na tamní trh, kde momentálně funguje jedna pobočka, prodány jsou však již dvě franšízové licence. Jak říká Marta Nosková, výkonná ředitelka Sunkins, polský trh je specifický a od našeho a slovenského se liší. „Mezi Českem a Slovenskem, vyjma legislativy, žádný velký rozdíl nevidíme. Mentalita našich národů je velmi podobná. V Polsku je však podle mého názoru určitý rozdíl v chápání předplacených služeb,“ vysvětluje Marta Nosková s tím, že u nás jsou lidé zvyklí si služby předplácet na určitou dobu. V Polsku se naopak zaměstnanci Světa zdraví setkávají s dotazy typu – Budete tady ještě za půl roku?. „Z toho lze usuzovat, že v Polsku se otevírá mnohonásobně více konceptů než u nás, ale také jich mnohonásobně více do roka skončí,“ dodává Marta Nosková.   

Kila dolů vedou

Nikoho nepřekvapí, že v případě oblasti, ve které Svět zdraví působí, se projevuje sezónnost. Nezapírá to ani Marta Nosková. „S příchodem nového roku pravidelně sledujeme nárůst klientů spojený s předsevzetími, která si lidé dávají. V minulosti se v návštěvnosti negativně projevovaly letní měsíce. Postupem času však tento trend ustoupil a nyní je i období léta srovnatelné s celoročním průměrem,“ prozrazuje Nosková.

Důvodem eliminace tohoto trendu může být i směr, kterým se Svět zdraví v posledních letech vydal. Ačkoli stále nejvíce klientů přichází do jeho dveří s tím, že chtějí řešit redukci hmotnosti či zlepšit svůj zdravotní stav, nejsou jediní, kdo služby specialistů Světa zdraví vyhledává. V loňském roce síť připravila program „Výživa sportovců“, který je určen jak profesionálním, tak i amatérským sportovcům ke zlepšení jejich výkonnosti.

„Letos v září jsme spustili program zaměřený na výživu dětí, protože víme, že problém dětské obezity je v České republice stále aktuálnější. Navíc se na nás velmi často obraceli klienti z řad rodičů, kteří chtěli řešit stravování svých dětí,“ říká Marta Nosková a dále prozrazuje, že momentálně Svět zdraví připravuje program „Výživa diabetiků“, protože na základě vyhodnocení výsledků biochemických vyšetření klientů zjistil, že řada z nich je ve fázi prediabetu a nebo jsou již „přiznanými“ diabetiky. „Chystáme služby i pro další specifické cílové skupiny, kterým by úprava stravování pomohla. Chceme se věnovat například i výživě pacientů po onkologické léčbě,“ doplňuje Marta Nosková.