Franšízanti BENU lékáren provozují v Česku 53 poboček, dalších pět je však těsně před otevřením. Celkem na trhu najdeme okolo 120 lékáren této značky.
Středa
09.12.2015
Online nakupování u nás stále získává na popularitě. Není tedy divu, že e-shopy otevírají i franšízové koncepty jako například BENU.
 

Oblečení, elektronika, jídlo. To vše nakupujeme po síti již poměrně dlouho. Na co však nejsme ještě zcela zvyklí, je pořizovat si prostřednictvím internetu léky. I tento trend se však postupem času mění. Jednou z franšízových sítí, které do své struktury zahrnuly i internetový obchod jsou od letošního září i BENU lékárny. „Chtěli jsme nabídnout našim zákazníkům všechny formy nákupů. Nákup přes internet je dnes přirozenou součástí každodenního života a zejména propojení lékáren s e-shopem je vítanou kombinací pro naše zákazníky,“ vysvětluje motivaci pro zavedení internetového obchodu Michal Macourek, e-commerce manager BENU.

Příprava e-shopu zabrala Michalu Macourkovi a jeho týmu zhruba 6 měsíců. Mimo rozšíření počtu prodejních kanálů si od něj však firma slibuje i řadu dalších věcí. Zejména pak oslovení zcela nové cílové skupiny lidí, kteří online nakupování využívají každodenně. Další efekt, který s sebou má fungování internetového obchodu přinést, je dle Michala Macourka zvýšení tržeb z prodeje mimoreceptových přípravků.  

V případě, kdy franšízová síť spustí internetový obchod, je otázkou, co na to řeknou franšízanti. Je zde totiž určité riziko, že ho budou vnímat jako určitý druh konkurence v rámci sítě. Jiní se však k takové změně mohou stavět pozitivně. Ve většině případů jsou totiž i pobočky franšízantů odběrným místem e-shopu. Proto díky tomu najdou do jejich provozovny cestu i ti, kteří by tak dříve neudělali. „V našem případě je poměr takových franšízantů tak 50 na 50. Polovina z nich se zavedení e-shopu, ke kterému u franšíz dojde na přelomu ledna a února příštího roku, nemůže dočkat. Zbylá půlka se však obává v důsledku jeho spuštění poklesu tržeb v jejich kamenných lékárnách,“ prozrazuje Michaela Giblová, franšízová manažerka sítě Benu lékáren.