Franšízant zapojený do sítě Modrý slon za svou investici získá mimo jiné know-how tisku a kompletace personálních knih a jejich prezentace, dodávky knižních polotovarů k prodeji koncovému zákazníkovi nebo technologii potřebnou ke kompletaci personálních knih.
Čtvrtek
17.12.2015
Vstoupit na další zahraniční trhy. To je nejbližší plán českého knižního nakladatelství Modrý slon.
 

Vydáváním personálních knih, tedy těch, ve kterých je čtenář hlavním hrdinou příběhu, se na tuzemském trhu od roku 1998 zabývá franšízový koncept Modrý slon. Díky originálnímu produktu, jakým personální knihy bezesporu jsou, sklízí značka úspěch i na zahraničních trzích. „Momentálně spolupracujeme s partnery na Slovensku, v Polsku a Německu. Do budoucna máme v plánu proniknout s našimi knihami na maďarský trh,“ říká Marek Halfar, majitel společnosti Modrý slon.

Na tuzemském trhu nakladatelství v současné době spolupracuje se 16 franšízovými partnery a čtyřmi distributory. Modrý slon totiž zájemcům nabízí dva typy spolupráce. Jednu distributorskou a jednu partnerskou. Právě ta je vhodná pro franšízové partnery, kteří chtějí těžit z exkluzivity, kterou jim síť nabízí. Ta se vztahuje na oblasti s 50 až 100 tisíci obyvateli.

Počáteční investice do konceptu Modrý slon není nikterak velká. Vstupní poplatek činí 25 tisíc korun a další průběžné poplatky se franšízorovi neplatí. Smlouvu se svými franšízovými partnery Modrý slon uzavírá na čtyři roky s možností prodloužení. Franšízant musí být schopen zajistit technické zázemí pro tisk a kompletaci personálních knih dle nastavení ze strany franšízora, tedy nakladatelství Modrý slon. „Tento druh spolupráce je vhodný lidi, kteří si chtějí přivydělat. Ideální je například pro ženy či muže na rodičovské dovolené, pro logopedy či učitele,“ vysvětluje Marek Halfar s tím, že Modrý slon hledá partnera ke spolupráci v každém okresním městě.

Aby byli franšízoví partneři konceptu Modrý slon úspěšní, jednou z věcí, kterou k tomu potřebují, jsou zajímavé knihy, které mohou svým klientů nabízet. Od roku 1998 vyšlo v nakladatelství Modrý slon více než 20 originálních titulů psaných a ilustrovaných výhradně pro Modrého slona. „V letošním roce se nám podařilo vydat tři nové tituly a v nejbližší době připravujeme novou knihu o Dinosaurech a edukativní materiál angličtiny Helen Doron,“ prozrazuje Marek Halfar.