pondělí
04.01.2016
Před 17 lety založil Petr Hrubý společnost Broker Consulting. Dnes rozjíždí franšízovou síť OK POINT. V rozhovoru se dočtete, jak se v branži finančního poradenství podniká.
 

Setkal jste se během vašeho podnikání s nějakými vážnějšími problémy? Jak jste se s nimi případně vyrovnával?

Každá cesta za úspěchem a snem je trnitá, ale to je na tom přece to vzrušující. Vždy jsem říkal, že kdyby to dokázal každý, příležitost k úspěchu by zmizela. Jde o to mít na své straně rozdílovou výhodu. Ve všech oborech a činnostech jsou překážky, ale vždy je důležitý váš postoj. Ani naší společnosti se problémy či neúspěchy nevyhnuly. Například naše neúspěšná expanze do Rumunska nás poučila. Expanze na Slovensko byla naopak velmi úspěšná, projekt klientských center také. Nyní přicházejí na řadu OK POINTy.

Dá se dnes již říci, že se finanční poradci těší dobré pověsti? Nebylo tomu tak ale vždy, že? Čím si to vysvětlujete?

Situace se zlepšuje mílovými kroky. Rozevírají se nůžky mezi dobrými a špatnými konzultanty. Vyčlenili se finanční poradci, kteří přestali produkty jen prodávat a začali připravovat řešení na míru klienta dle jeho potřeb. Z prodeje se stala konzultační činnost. To klienti vnímají velmi pozitivně. A to je důvod, proč se zlepšuje reputace profese a proč si lidé mezi sebou předávají doporučení na dobré konzultanty. Věřím, že obor se dokáže časem zcela očistit.

Jaká je dnes situace na poli finančního poradenství? Konkurence se zdá být poměrně velká…

Je třeba vědět, jak se prosadit. Trh dosud není obsazen kvalitním nezávislým finančním plánováním. Na druhou stranu nějaké finanční produkty má dnes snad úplně každý. Dostat se ke klientovi znamená umět mu přinést vysokou přidanou hodnotu.

Jak to myslíte?

V současnosti prochází trh velkou diferenciací. Na ústupu je distribuce přes banky, pojišťovny, stavební spořitelny. U nezávislého, vícebarevného poradenství se zase ukazuje, že samotná nezávislost už nestačí k tomu být nejlepší. Uspějí ti, kteří dokážou nabídnout vedle nezávislosti i exkluzivní inovace. Něco, co ostatní nemají a co je atraktivní pro klienty. Právě proto jsme přišli s novým konceptem poboček na bázi franšízingu OK POINT, kde budou k dispozici moderní bankovní služby, finanční poradenství i reality. Takové propojení tří světů na jediném místě je ojedinělé.

Franšízové bankovní pobočky OK POINT, realitní služby... Zdá se, že rozjíždíte projekty, které už nezapadají do běžné finančně poradenské společnosti.

Náš byznys se dá přirovnat k trhu chytrých telefonů. Když chcete být nejlepší, musíte přinášet inovace, udělat něco, co konkurence nemá. Ale při tom klient musí cítit, že „to zná”. Musí získat zážitek, který je pro danou značku charakteristický. I realitní služby jsme pojali naším způsobem, vytváříme si vztahy s klienty, ne s nemovitostmi. Zajímáme se o potřeby lidí. Realitní služby se nám rozjely fantastickým tempem, zatím překonáváme naše plány. V realitní oblasti budeme v roce 2017 patřit mezi 10 nejsilnějších hráčů.

Celý rozhovor si přečtěte v magazínu Vlastní firma FRANCHISING 04/2015.