Za franšízovou licenci Uzenářství Chodura zájemce zaplatí 300 tisíc korun. Vybudování prodejny v závislosti na místě a tedy i možné dispozici ho pak vyjde zhruba na 1 až 2,5 milionu korun.
pondělí
08.02.2016
Uzenářství Chodura působí na trhu téměř 100 let. Nyní se značka pustila do franšízingu. Je novinkou v Katalogu franšíz.
 

Při tvorbě franšízového projektu, která probíhala od roku 2013, uvažovala tato česká značka o zhruba 50 pobočkách, které by na našem trhu fungovaly pod jednotným konceptem. A s naplňováním tohoto cíle je na dobré cestě. V současné době má značka na našem území 14 prodejen Uzenářství Chodura. Čtyři z nich provozují franšízanti. „Poslední otevřenou franšízovou pobočkou je obchod ve Frýdku-Místku, v sídle společnosti Beskydské uzeniny. Prodejna prošla kompletní rekonstrukcí a oblékla se do vzhledu a barev jednotných pro Uzenářství Chodura,“ říká Hana Zapletalová ze společnosti Beskyd Gastro, která za franšízovým konceptem stojí.

V letošním roce chce značka svou síť rozšířit minimálně o dvě vlastní prodejny a dvě franšízové. S nimi míří nejen do velkých měst, ale nevynechává ani ta menší. Rozhodující jsou totiž jiná kritéria. „V daném regionu se posoudí koupěschopnost obyvatelstva podle dostupných dat a samozřejmě i případný konkurence v okolí vybraného místa,“ popisuje mechanismus rozhodování o umístění obchodu Hana Zapletalová.  

Stejně pečlivě jako k výběru lokality přistupuje společnost i k výběru franšízového partnera. Vzhledem k tomu, že jde o práci v potravinářství, která s sebou nese určitá specifika, je třeba s případným zájemcem probrat veškerá úskalí podnikání v této oblasti a představit mu, co vše taková práce obnáší. „U našich franšízantů si ceníme pracovního nadšení. Samozřejmě, výhodou je vzdělání v oboru, ale rozhodně to není podmínkou pro zahájení možné spolupráce,“ říká Hana Zapletalová s tím, že určitým předpokladem pro získání franšízové licence Uzenářství Chodura jsou finanční možnosti zájemce, které jsou předpokladem vybudování maloobchodní prodejny dle předepsaného vzoru.

O rozšiřování konceptu do zahraničí Uzenářství Chodura zatím neuvažuje, a to zejména vzhledem k logistickým možnostem zásobování prodejen sítě. „Dovedu si ale představit franšízovou pobočku na Slovensku,“ poznamenává Hana Zapletalová.