Šance i pro start-upy

pondělí
15.02.2016
Součástí Týdne podnikání bude letos i 1. ročník Veletrhu franchisingu. O něm a dalších novinkách jsme si povídali s Lukášem Sedláčkem, výkonným ředitelem European Leadership & Academic Institute (ELAI).
 

V listopadu loňského roku proběhl další ročník akce Týden podnikání. Jak byste ho zhodnotil?

Byl to náš nejúspěšnější ročník. V rámci 3. ročníku proběhlo 44 událostí po ČR za celkové účasti 5400 lidí, čímž se tato událost opět etablovala jako největší událost v ČR pro majitelé firem, startupů a pro zájemce o podnikání. Minulý rok jsme také poprvé realizovali Summit Týdne podnikání v Praze, jehož se zúčastnilo 1700 lidí. To byl velký úspěch, jednalo se o největší událost, kterou jsme kdy jako ELAI pořádali.

Můžete nám myšlenku celého projektu představit?

S nápadem realizace globálního Týdne podnikání (anglicky Global Entrepreneurship Week) přišla nezisková organizace sídlící ve Washingtonu. Myšlenkou je propojit co nejvíce zemí globálně během 3. týdne listopadu každého roku, během kterého probíhají události k podpoře podnikání a k motivaci dalších, aby se do podnikání pustili. V tuto chvíli se Týdne podnikání zúčastní globálně přes více než 160 zemí světa, událost má nejvyšší možnou podporu ze strany předních světových podnikatelů jako je Richard Branson a světových státníků jako je princ Charles, prezident Obama a desítky dalších. Před více než třemi roky jsme v ELAI zjistili, že Česká republika doposud není do této události zapojena, tak jsme se rozhodli sem tuto událost přinést - možná více než v jiných zemích má zde dle nás smysl pracovat na změně vnímání podnikatelů a podpoře lidí všech věků k realizaci svých start-upových nápadů, nebát se udělat krok do neznáma.

V letošním roce bude součástí Týdne podnikání i Veletrh franchisingu, který organizuje společnost PROFIT system. Jak se na podnikání formou franšízingu díváte?

Podnikání formou franšízingu je velmi zajímavou možností, jak podnikat rafinovaně. Nemusíte totiž budovat léta novou značku a riskovat, že to období finančně neustojíte. Máte možnost zvolit již etablovanou značku a rozjet tak své podnikání rychleji a s rychlejším výdělkem, než by to jinak trvalo.

Pohybujete se mezi podnikateli, a to těmi již úspěšnými, tak i těmi začínajícími. Co je podle Vás předpokladem toho, aby se podnikatel stal úspěšným?

Dřina a dřina... vůle obětovat své pohodlí, životní styl, a případně i počet svých kamarádů. K tomu nezbytně schopnost se neustále učit ze svých chyb, ale i úspěchů. Musíte být neustále v bojovém módu - stačí zaspat na vavřínech několik měsíců, a už vám může ujet taky vlak. Musíte tedy mít neustálou potřebu boje a potěšení z něj. Je to vysoce adrenalinový sport, kdy si nikdy nesmíte myslet, že už jste dokonalí, nebo že váš produkt či služba jsou dokonalé. Trvalá nespokojenost se svými výkony, výkony zaměstnanců a s výkony své firmy je pro úspěch prospěšná. Musíte toužit neustále po dokonalosti, i když víte, že ji nikdy nebudete moci dosáhnout.

Chystáte pro letošní ročník Týdne podnikání nějaké další novinky, kromě Veletrhu franchisingu? Můžete některé z nich již nyní poodhalit?

Chystáme realizovat letos poprvé největší olympiádu pro startupy, Get in the Ring, která probíhá již ve více než 70 zemích světa. Další novinky vám poodhalíme s časem :)


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017