pondělí
20.06.2016
Vítězem ceny Broker Consulting Skokan roku za loňský rok se stala Extéria specializující se na bezpečnost práce. O cestě k úspěchu hovořila Lucie Eliášová.
 

Co Vás přimělo k tomu, přihlásit se do soutěže Skokan roku?
Především to byla zvědavost, jak si stojíme v porovnání s jinými úspěšnými koncepty. Zpočátku nebylo vůbec jednoduché vyhledat nové franšízanty, jelikož jsme orientováni na velmi úzkou skupinu osob z řad obchodníků. Přesto se nám podařilo za minulý rok zdárně otevřít 15 franšízových poboček, což nás povzbudilo k přihlášení se do soutěže.

Co pro Vás cena Skokan roku znamená?
Znamená pro nás především uznání celoroční usilovné práce. Našim cílem bylo otevřít pobočku Extéria v každém kraji, což se nám loni podařilo, a stanovený cíl jsme dokonce překonali. Věříme, že i příští rok se nám povede obhájit prvenství v této kategorii. Od začátku letošního roku jsme otevřeli již osm kanceláří a do konce roku 2016 zprovozníme dalších patnáct.

„Pokud jde o západní trhy, začali jsme jednat se zástupci Evropské franšízové federace o udělení master-franšízových licencí pro Rakousko, Německo a Polsko,“ prozrazuje plány rozvoje ředitelka franšízové sítě Lucie Eliášová.

Jaká manažerská rozhodnutí Vás dovedla až k samotné ceně?
V prvé řadě to bylo rozhodnutí majitele vybudovat tento franšízový koncept. Na začátku byla přesná představa, jak bude franšíza fungovat, na jakých pilířích bude postavena, a jaká bude cílová skupina vhodných franšízantů. V řadě druhé bylo nutné uvést tuto myšlenku do života, dále ji rozvíjet a posouvat.

Co byste doporučila těm, kteří by chtěli uspět příští rok?
Poradit mohu jen to, že bez tvrdé práce, píle a především trpělivosti se úspěch nedostaví. Proto je důležité vytrvat v budování konceptu a jít za svým cílem.

Jak koncept Extéria vzniknul?
Prvotním impulsem byla snaha majitele firmy změnit nabízené služby v oblasti bezpečnosti práce na našem trhu, protože měl při svém vlastním podnikání negativní zkušenost s prací bezpečnostního technika. Všechno zlé je ale k něčemu dobré. Tak se zrodila myšlenka založit Extérii a poskytovat služby bezpečnosti práce a požární ochrany jinak a komplexněji.

Jaké kroky plánujete tento rok podniknout, abyste udrželi nastavenou laťku?
Jak jsem již zmínila, od začátku roku se nám podařilo otevřít osm kanceláří a o dalších čtyřech se momentálně jedná. Do konce roku 2017 bude v ČR působit 60 poradenských kanceláří sítě Extéria tak, aby naše služby byly dostupné pro klienty ze všech koutů ČR. V letošním roce jsme vstoupili na Slovensko a úspěšně odstartovali expanzi podpisem tří franšízových smluv. Pokud jde o západní trhy, začali jsme jednat se zástupci Evropské franšízové federace o udělení master-franšízových licencí pro Rakousko, Německo a Polsko.

Redakce Franchising.cz děkuje za rozhovor a gratuluje k ceně Skokan roku!