Turecko patří gastru

Podíl franšízového trhu v Turecku tvoří z 46% gastronomické koncepty. Přestože je gastronomie v Česku rovněž nejsilnějším sektorem, tvoří na franšízovém trhu „pouze“ 15,7%.
Pátek
08.07.2016
Turecký franšízový trh se rozvíjí od roku 1985. V maloasijské zemi působí momentálně 1 840 franšízových konceptů, z nichž 46% se orientuje na gastronomii.
 

Prvním konceptem, který zahájil rozvoj franšízového podnikání v Turecku, byl americký gigant McDonald´s. Tomu se v roce 1985 podařilo uvést do provozu svou první pobočku. Renomovaná franšízová síť inspirovala místní podnikatele natolik, že se tento způsob podnikání stal běžnou součástí ekonomiky. V loňském roce fungovalo na principu franšízingu 1840 obchodních řetězců, přičemž počet jednotlivých provozoven vzrostl na 55 tisíc. Jak vyplývá z Franchising Reportu, který každoročně zpracovává poradenská společnost PROFIT system, bylo v Česku ke konci minulého roku aktivních 192 systémů, spravovaných 3 139 franšízanty.

Převážnou část značek na tureckém trhu, konkrétně 64%, tvoří domácí koncepty. Nebude jistě překvapením, že 46% z 1840 řetězců se orientuje na gastronomii. Zbývajících 36% se zaměřuje na oblast reklamy, zábavního průmyslu, vzdělávání nebo módu. Kromě těchto oblastí je franšízing v Turecku nově využíván pro firmy s víceúrovňovým systémem organizace.

O rozvoj franšízového trhu v Turecku pečuje asociace UFRAD, jejímž dosud největším projektem byla organizace certifikovaného programu s istanbulskou Aydin University a s poradenskou společností Franchise & More Consultancy. Hlavním účelem tohoto podniku byla propagace franšízingu u vysokoškolských studentů s cílem přímo studenty do franšízingu zapojit. Podporu místnímu franšízingu poskytuje i organizace KOSGEB, která, prostřednictvím finanční pomoci, umožňuje franšízantům účastnit se mezinárodních výstav nebo vzdělávat zaměstnance franšízových sítí.

„Obecně je oblíbenost franšízingu v gastronomii dána především sdíleným know-how již zavedeného konceptu. Provozovatelé restaurací a fastfoodů si mohou ušetřit spoustu starostí, souvisejících s rozjezdem vlastní restaurace. Výhody jsou však kompenzovány silnou konkurencí na trhu, která může být překážkou pro návratnost počáteční investice,“ vysvětluje popularitu franšízingu v gastronomickém sektoru Lenka Nováková, Business Development manager poradenské společnosti PROFIT system.


Populární na fóru

Česko jako domov pro nové značky

Blbost. Bylo jich skoro dvojnásobek. Viz https://www.retailguide.cz/cs/38-novych-znacek-na-ceskem-trhu/

1 komentář(e)
posledni 08.02.2023
Běžná výše poplatků

Dobrý den, poplatky se vždy stanovují individuálně dle finančních výsledků a výnosnosti daného konceptu, mohou to být % od 2-10% nebo fixní poplatky nebo kombinace...

2 komentář(e)
posledni 28.02.2021
Běžná výše poplatků

Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je běžná výše poplatků. Jedná se o neznámou firmu podnikající na poli zábavy, něco jako lasergame, VR, únikovky. Děkuji za...

2 komentář(e)
posledni 04.01.2021
Franšíza - co to je?

Taky bych chtěl začít podnikat a nemám s tím skoro žádné zkušenosti. O franchisingu jsem si dost přečetl a příjde mi to jako ideální start do podnikání pro...

1 komentář(e)
posledni 18.11.2019
Ochranné známky je třeba kontrolovat

Má někdo zkušenost s monitoringem ochranných známek? Našel jsem www.ipdefender.eu a je bezonkurenčně nejlevnější i se zdarma verzí do 3 ochranných známek a má...

1 komentář(e)
posledni 06.05.2019
Franchisingová smlouva

Sice jsou náležitosti trochu volnější, ale to může představovat výhodu i nevýhodu zároveň. Vždycky je na místě nechat si poradit od odborníků a mít jistotu,...

2 komentář(e)
posledni 30.11.2017
Franchisingová smlouva

Hraapla@seznam.cz

2 komentář(e)
posledni 21.05.2017
Rozvoj franšízingu v Česku

Dobrý den, můžu se zeptat kolik je v roce 2017 nebo 2016 už franchisingových poboček v ČR? DĚKUJI

1 komentář(e)
posledni 03.03.2017