„Důkazem kvality naší spolupráce s franšízanty je, že si někteří otevírají druhý obchod. To je pro nás důkaz, že si cení vzájemné spolupráce,“ popisuje vztahy s franšízanty jednatel LucArtu Łukasz Kłosowski.
pondělí
04.07.2016
Polská franšíza LucArt Automotive má zájem proniknout na tuzemský trh. S českými franšízanty momentálně vede jednání o udělení licence.
 

Společnost LucArt Automotive, která je v domovském Polsku největším řetězcem specializujícím se na prodej motorových olejů a autobaterií, má v rámci českého trhu zatím jen velkoobchodní zákazníky. V současnosti ale plánuje expandovat do Česka prostřednictvím franšízových licencí, jejichž celkový počet zatím nechce vedení firmy specifikovat kvůli vysokému potenciálu místního trhu. „Český trh bereme stejně vážně jako polský. Nechceme zde jen vydělávat, ale hlavně vyvolat u zákazníků pocit důvěry, abychom se mohli stát nedílnou součástí trhu,“ popisuje plány jednatel společnosti LucArt Łukasz Kłosowski, s tím, že se momentálně vedou jednání s několika kandidáty. Pokud jednání dopadnou dobře, mohla by tak být v příštích měsících zřízena první česká pobočka.

Svým franšízantům vedení společnosti pomáhá například při hledání vhodného místa nové provozovny a samozřejmostí je sdílení know-how v průběhu spolupráce. Franšízanti mají rovněž přístup k interním systémům firmy a každý obchod je umístěn na největších e-portálech. Ideální kandidát by měl mít schopnost řídit vlastní podnikání a být připraven převzít za obchod plnou odpovědnost. Měl by disponovat vlastním, případně pronajatým obchodním prostorem o rozloze alespoň 50 m² a výhodou je i předchozí zkušenost z automobilového průmyslu.

Odbyt širokého sortimentu se podle Łukasze Kłosowskiho mění zejména v závislosti na ročním období. V létě se nejlépe prodávají produkty péče o vozidla, v zimě jsou zase registrovány zvýšené prodeje rohožek. Stabilním produktem, na němž franšízanti vydělávají v průběhu celého roku, jsou pak motorové oleje, filtry a auto baterie. „Analýzou specifických potřeb řidičů v závislosti na ročním období, jsme schopni udržovat ziskový byznys po celý rok,“ říká Łukasz Kłosowski.

Úspěšnost konceptu se podle vedení firmy odvíjí od detailního sledování vývoje trhu automobilových doplňků, který LucArt nutí průběžně měnit nabídku. „Testujeme neustále nové produkty, a pokud nejsou profitabilní, hledáme lepší výrobky, abychom tak franšízantům garantovali, že budou zákazníkům nabízet jen nejlepší výrobky,“ uzavírá výhodami pro franšízanty Łukasz Kłosowski.