„Když jsem se rozhodla podnikat v oboru fitness, byl můj muž na mé straně. Fandil mi od počátku a byl mi velkou oporou. Dále mi velice pomohli rodiče mého muže, starost o syna byla hlavně na babičce,“ říká o podnikatelských začátcích Irena Kožušníková.
pondělí
01.08.2016
Irena Kožušníková hledala po mateřské tu správnou příležitost pro založení vlastní firmy. Nejvíce ji zaujalo franšízové fitness centrum pro ženy Contours.
 

Rozhodnout se začít podnikat mívá nejrůznější důvody. Prvotní myšlenka na zahájení vlastního byznysu napadla Irenu Kožušníkovou na mateřské dovolené. Jejímu synovi byl právě jeden rok, dostudovala vysokou školu a rozhodovala se, co dál. Do původního zaměstnání, kde strávila deset let v oboru telekomunikací, se již vrátit nechtěla, protože bylo časově náročné a umožňovalo by jí vídat malého syna jen o víkendech. Jelikož před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako manažerka partnerské sítě O2, hledala možnost podnikání prostřednictvím franšízy a vybírala ten správný obor.

Naštěstí ale ve fitness centru potkala ve správnou dobu správné lidi, kteří ji přivedli na vlnu cvičení a zdravého stravování. Z toho důvodu padla volba na podnikání v oblasti fitness a na franšízovém portále Franchising.cz hledala možnosti. Po osobní návštěvě Contours a ještě jednoho fitness centra, a po důkladném prostudování podmínek spolupráce, padla volba na Contours Fitness pro ženy, jejichž koncept je dle mého názoru propracovanější, péče o členky je na vyšší úrovni a celkově jsou z dlouhodobého hlediska, alespoň z mého pohledu, lépe nastaveny podmínky spolupráce,“ říká o své volbě Irena Kožušníková.

Nejsložitější na začátku podnikání pro ni bylo zajistit finanční prostředky na vstupní investici. Jelikož nákladové modely poskytované franšízorem se hodně lišily od reality, padly na vstupní investici veškeré úspory. Navíc musela převážnou část financí získat půjčkou z banky. Po nalezení správného prostoru pak bylo navíc složité jednání s jeho majitelem, který nechtěl ustoupit ze svých požadavků na nájem. Nakonec se ale podařilo nalézt společné řešení a domluvili se na podmínkách akceptovatelných pro obě strany. Jelikož byl prostor již zkolaudovaný jako fitness centrum, minuly naštěstí Irenu Kožušníkovou komplikace s obstaráním všech povolení od různých úřadů. Studenou sprchou však bylo zjištění, co všechno musí podnikatel obstarat, zajistit a za co všechno nese zodpovědnost. „I přesto, že jsem pracovala na manažerské pozici, tak jako zaměstnanec nemáte ani tušení co musí zvládnout podnikatel,“ komentuje začátky Irena Kožušníková.

Klub byl otevřen na začátku sezóny a od prvního měsíce sám na sebe vydělával. Největším překvapením bylo, že se klub rychle naplnil členkami. Podařilo se uskutečnit cíl 300 členek. První čtyři měsíce byla majitelka franšízy ve fitness centru denně, aby správně zaučila všechny své zaměstnance. Soustředila se na marketingové aktivity, aby se klub rychle plnil a aby měla osobní kontakt se zaměstnanci a s členkami. Franšízantku mile překvapila otevřenost členek, které si chtěly popovídat a vypovídat se. A nejvíce ji překvapily dámy, které se v Contours měnily pod rukama. Přicházely totiž nepřístupné, vynervované a za tři měsíce z nich byly jiné osobnosti.

Pro úspěšné podnikání je podle majitelky fitness centra třeba mít jasně nastavenou vizi a schopnost vybrat si ty správné lidi, kteří jsou motivováni, spravedlivě ohodnoceni a dokážou naplňovat to, co bylo vytčeno jako cíl. Důležitá je podle ní i okolnost, aby zaměstnanci stáli za majitelem, podporovali jeho myšlenky a koncept. Nesmí chybět ani úcta k nadřízenému. „Když máte skvělou myšlenku, správný personál, správné místo, příjemný prostor, kde se dámy cítí dobře a děláte to srdcem a s citem, klientky budou loajální a budou se vracet,“ vysvětluje svou podnikatelskou filozofii Irena Kožušníková.

Výsledkem několikaletého podnikání Ireny Kožušníkové je příjemné fitness centrum, do nějž se klientky rády vrací. V klubu se nyní nachází pod jednou střechou kruhový trénink, řada vedených lekcí, VacuShape, ale i výživové poradenství. Členky mohou využívat i projektu „Chci jíst lépe“, kurzy zdravého vaření, rehabilitační masáže nebo masáže lávovými kameny. Nezapomíná se ani na nejmenší: klientky mohou využít dětský koutek.

Letos na podzim bude fitness centrum v Ostravě-Mariánských Horách slavit 5 let od založení a plánuje se velká oslava. Členky se mohou těšit na spoustu zajímavých besed, přednášek, ochutnávek, narozeninový dort a mnoho dalších překvapení. „Z dlouhodobého hlediska chceme našim dámám ukázat způsob jak udržovat zdravý životní styl, a to komplexně. Plánujeme do nabídky zařadit další semináře, workshopy, a představíme řadu přírodních produktů pro péči o zdraví a krásu,“ uzavírá plány do budoucna Irena Kožušníková.